Hvorfor fryser kvinner mer enn menn?

Noen kvinner tar på seg et ekstra varmt klesplagg før mennene engang har rukket å tenke på kulden. Hvorfor gjør de det? Er det fysiske årsaker til temperaturforskjellene eller er kvinner bare mindre glad i å fryse?


– Mange studier viser at kvinner fryser mer enn menn, det er forskningsbasert fakta og ikke bare en myte, sier seniorforsker ved SINTEF i Trondheim, Mariann Sandsund.


Sandsund har bidratt på flere studier og publikasjoner om hvordan kroppen fungerer under arbeid og hvile mens de er eksponert for kulde.


– Det er en flere grunner til hvorfor mange kvinner fryser mer enn menn, men det er viktig å si at det også avhenger av hva slags kropp man har. Ikke bare hvilket kjønn man er.


Stor flate og liten masse

– Forholdet mellom overflate og kroppsmasse er avgjørende for hvor stort varmetapet blir i kulde. Kvinner har større kroppsflate i forhold til masse enn menn, og dette vil øke varmetapet fra kroppen, sier Sandsund.


Menn har ofte også mer muskler enn kvinner, og muskler produserer varme samtidig som de isolerer godt mot kulde, spesielt når man hviler. Kvinner har ofte mer fett på kroppen enn menn. Fett isolerer også godt, men samtidig blir kroppsdeler med mye underhudsfett fort kalde fordi blodgjennomstrømmingen i fettvev er dårlig.


– Både menn og kvinner fryser først på hender og føtter. Hvis de ikke tildekkes, er de våre mest utsatte kroppsdeler i tillegg til nese, kinn og ører. Kvinner blir også raskt kaldere på områder hvor de har mer fett enn menn, som rumpe, lår og bryster, sier Sandsund.


Ettersom det er vanskelig å opprettholde varmen i kroppsområder med lav blodsirkulasjon (områder med mye underhudsfett), er det viktig å kle seg riktig, bruke flere lag og bytte klær når de er fuktige.


– Sokker og undertøy vil trekke til seg fuktighet fra svetten på kroppen når man er aktiv. I pauser vil svetten fordampe og kroppen avkjøles. Skal du på en lengre tur i kaldt vær er det lurt å skifte fra fuktige til tørre klær når man tar en pause, eller er i teltet. Først og fremst sokker, men også undertøy.


Raske blodårer

For å opprettholde kroppstemperaturen vil kroppen regulere seg selv i kulde. Først ved at blodårene i huden trekker seg sammen, og man blir kald. Kroppen vil alltid prioritere de vitale organene og derfor tilføre blod fra mindre viktige organer, til for eksempel hjertet og hjerne, for at disse skal fortsette å fungere, selv om resten av kroppen kjøles ned.


 «Enkelt fortalt skal det mindre kulde til før blodårene i kvinnehuden trekker seg sammen enn i herrehuden».


Sitatet er en uttalelse fra fysiolog, Randi Eidsmo Reinertsen i en artikkel om temperaturtoleranse i forskning.no.


Sammentrekningen av blodårene er enda en grunn til at kvinner blir raskere kalde enn menn.


Skift klær og hold deg aktiv

Ifølge Sandsund er den beste måten å holde seg varm på å kle seg riktig og holde seg i aktivitet. Varm drikke har også vist seg å påvirke temperaturen i kroppen.


– Vi har utført undersøkelser hvor testpersoner svelget en liten pille med en innebakt sensor for å måle kjernetemperaturen i kroppen. Vi kunne registrere at temperaturen i magesekken økte en kort periode ved inntak av varm kaffe, men at dette hadde en kortvarig virkning. Andre studier har vist at ulik temperatur på drikke man inntar påvirker temperaturreguleringen i kroppen.


– Den beste måten å oppnå god kjernetemperatur på, er å være aktiv. Gå, hopp og beveg deg. Samtidig må du hele tiden ta av og på klær slik at du får regulert kroppstemperaturen. Hold deg varm og unngå å bli svett. Det er det som fungerer, både for kvinner og menn, avslutter Sandsund.

Tilbake
Eksperttips
 
Telttur

Destinasjon Preikestolen

 
Telttur
Velg riktig telt
 
Løpetur
Bruk ull, selv om det ikke er kaldt
 
Potet kan erstatte kosttilskudd
 
Sykkeltur
En sti i hver havn