Nikes supersko skremmer konkurrentene

Nike ZoomX Vaporfly Next% heter skoen som stadig hjelper løpere å ta nye titler og sette nye rekorder. Nå truer utøvere som ikke har avtale med Nike med boikott.


For noen Nike-sponsede langdistanseløpere, har det gått mistenkelig fort de siste ukene.  Konkurrerende utøvere som ikke har tilgang på de samme rekordskoene vil ha en løsning som gjør konkurransene mer rettferdig.


Etter at kenyanske Brigid Kosgei slo den 16 år gamle verdensrekorden for kvinner da hun løp på 02.14.04 i Chicago og Eliud Kipchoge satt en uoffisiell verdensrekord i Wien på 1.59.40, begge med Nike ZoomX Vaporfly på bena, har skodiskusjonen skutt fart.


Ifølge The Times har en gruppe elite-utøvere klaget skoen inn til det Internasjonale friidrettsforbundet og Friidrettens Integritetsenhet. Grunnen er at de mener Nike ZoomX Vaporfly Next% gir en urettferdig fordel til løpere som bruker skoen.


Italiener i front

Gianni Demadonna er manager for mange langdistanseløpere i verdenstoppen. Deriblant vinneren av 5000 meter for menn i VM i Doha, Etiopieren Muktar Edris Awel og bronsemedaljøren i maraton i samme mesterskap, Amos Kipruto.


De fleste utøverne Deemadonna representerer er sponset av Adidas. Da Kipruto tok bronsemedaljen på maraton i Doha, ble han kun slått av etiopierne Lelisa Desisa og Mosinet Geremew. Begge løp med Nike ZoomX Vaporfly Next%.


Nå har har Demadonna sendt inn klagen til det internasjonale friidrettsforbundet og Friidrettens Integritetsenhet. Målet med klagen er at organisasjonene skal undersøke skoene for å avgjøre om de gir løperne urettferdig store fordeler. IAAF har etablert en arbeidsgruppe som skal vurdere klagen.


Vapor Fly innehar de fem raskeste tidene i verden

Avhengig av hvem du spør, har Vapor Fly-skoene skapt både misnøye og begeistring i lengre tid.


Etter Vaporflies lansering i 2016, har Adidas-sponsede Dennis Kimettos verdensrekord fra 2014 på 2.02.57, blitt slått fem ganger. Hver gang av en løper med Nike Vaporfly på føttene.


En av forklaringene på hvorfor skoene er «raskere» enn andre sko, er at Vaporfly har en undersåle i karbon i hele skoens lengde. Karbonsålen skal forhindre tap av energi når tærne bøyer seg.


En annen mulig grunn til Vaporflies hurtighet er ZoomX-skummaterialet Next%-sålen er bygget opp av. Sålen er lett, har god demping og gir mer energiretur enn noen av Nikes tidligere såler, skriver Nike på sine hjemmesider.

En annen mulig grunn til Vaporflies hurtighet er ZoomX-skummaterialet Next%-sålen er bygget opp av. Sålen er lett, har god demping og gir mer energiretur enn noen av Nikes tidligere såler, skriver Nike på sine hjemmesider.

Tilbake
Eksperttips
 
Telttur

Destinasjon Preikestolen

 
Telttur
Velg riktig telt
 
Løpetur
Bruk ull, selv om det ikke er kaldt
 
Potet kan erstatte kosttilskudd
 
Sykkeltur
En sti i hver havn