Studio

Potet kan erstatte kosttilskudd

Ny forskning viser at potetpuré er like effektivt som karbohydratgele for å holde blodglukosen oppe under lange treningsøkter.


– Tester har vist at inntak av karbohydratgele under lange treningsøkter øker prestasjonsevnen. Målet med vår forskning er å finne flere kostmuligheter for idrettsutøvere.


Det sier professor i kinesiologi og samfunnshelse ved Universitetet i Illinois og lederen av prosjektet, Nicholas Burd.

I en artikkel på sciencedaily.com forteller han at det finnes helt naturlige råvarer som fungerer like bra som kostbart kosttilskudd.


Hele Norges potet er et godt, billig og næringsrikt karbohydrat-alternativ.


– Sammenlignet med karbohydratgelene er det også et velsmakende alternativ, sier Burd.


Testet på syklister

Forskerne ved Universitetet i Illinois rekrutterte 12 aktive syklister. Alle hadde vært aktive i flere år og syklet i snitt 267 kilometer i uka.


Alle syklistene spiste det samme de siste 24 timene før de skulle sykle. Først skulle de sykle i to timer, så skulle de få i seg enten karbohydratgele, poteter eller vann, før de skulle sykle med tidtaking. I løpet av treningen målte forskerne syklistenes blodglukose, kroppstemperatur, intensitet, magesymptomer og laktatnivå.


Alle som fikk i seg gele eller potet, hadde betydelig oppsving i prestasjonsytelsen.


– Alle utøverne fikk i seg den anbefalte mengden på 60 gram karbohydrater per treningstime og vi fant ingen forskjeller på ytelsene til syklister som fikk i seg karbohydrater gjennom potet eller gele, sier Burd.


Konsentrasjonen av plasmaglukose økte like mye for de som fikk i seg poteter og gele. Hjerterytmen falt og de ble raskere på rittet med tidtaking enn syklistene som drakk vann.


Luft og smerter

Selv om poteten ga positiv effekt, ga de også negative bivirkninger karbohydratgeleen ikke ga.


Potetspiserne fikk mer oppblåst mage, mer smerter i magen og mer flatulens enn de andre gruppene.


– Grunnen til alle bivirkningene er mengden potet vi måtte bruke for å matche glukose-mengden fra geleen. Våre studier beviser uansett at naturlige råvarer kan erstatte kommersielle produkter, og berike konkurranse-menyen, konkluderer Burd.

Tilbake
Eksperttips
 
Langrenn

Smøre ski - så enkelt gjør du det

 
Langrenn
Velg riktig langrennski
 
Topptur
Vit hva du skal se etter
 
Topptur
Slik fungerer skredsøkeren
 
Topptur
Dette bør du ha i topptursekken