90 dagers kamp mot elementene

20 august startet Børge Ousland på en hårete reise. Sammen med sin sør-afrikanske ekspedisjonsmakker, Mike Horn, skal han krysse Nordpolen i mørketiden. Det har ingen gjort tidligere.


Horn og Ousland har tre store mål på denne turen. Horn har et treårs-prosjekt han kaller Pole2Pole, hvor han skal krysse jordkloden i lengderetning med seilbåt og til fots. Pol-kryssingen er siste etappe for dette prosjektet. Del to er å krysse polhavet. Det har ingen gjort på denne årstiden tidligere. Del tre er å sette et fokus på at polene smelter, sier Lars Ebbesen.


Ebbesen er selv en erfaren polfarer og en del av teamet bak Ousland og Horns ekspedisjon. Daglig sender han og samarbeidspartner Bengt Rotmo oppdateringer om vær, vind og is-status til kompanjongene i Nord.


Turen mot Nordpolen startet med seilbåt i byen Nome i Alaska i Augus og opp via beringstredet og inn i isen. Når båten måtte stoppe på grunn av is, gikk Ousland og Horn i «land» og fortsatte turen på ski. Resten av seilbåtbesetningen seiler båten gjennom norøstpassasjen til Svalbard og møter de to eventyrerne på den andre siden av isen i slutten av desember.

Viktig å spille på lag med isen

Det er mindre is på våren enn om høsten, og det gjorde det mulig for seilbåten å komme nærmere Nordpolen enn de ville gjort om våren. Det er den store fordelen ved å reise nå, men ulempene er flere.


For folk som begynner å glede seg til julekosen, kan utfordringene virke skremmende.


­– Nå er solen avskrudd der oppe og gutta går i totalt mørke hele dagen. Led-lyktene gir dem noen meters sikt når været er bra, men været er veldig ustabilt. I går var det -4 grader og regn. Da holdt de seg i teltet, og alt regnvannet som traff teltduken stivnet til is. For at ikke teltet skulle kollapse måtte Børge og Mike kontinuerlig banke av isen som ble dannet. For få dager siden hadde de -41 grader. Så været er ekstremt, sier Ebbesen.


Til nå har ekspedisjonsduen stort sett gått i motvind. Siden første oktober har de kun hatt seks dager med medvind. Isforholdene som skiller eventyrerne fra det opptil 4000 meter dype polhavet, gjør heller ikke reisen enklere.


– De har gått mange råker på is som kun er to centimeter tykk. To centimeter saltvannsis er nok til å bære en voksen mann på ski, men med en pulk på godt over 100 kilo på slep kjenner de at isen gynger under dem mens de går. Hvis man går igjennom isen uten å være sikret med tau, er man ille ute, sier Ebbesen.

 

Både Ousland og Horn har allerede gått gjennom isen, men foreløpig rapporterer Ousland at begge er i god form.

 

Ettersom det ikke er full vinter har Horn og Ousland med oppblåsbare packrafts på turen. De robuste gummibåtene har reddet polfarerne fra lange svømmeturer og vært en av turens viktigste hjelpemidler.


– Det er mange råker (store sprekker i isen) på veien over pol-isen. Råkene har vært opptil to kilometer brede, men ettersom det alltid er mørkt, er det umulig å vite hvor store råkene er før man er i vannet. Gutta har med seg drakter de kan svømme i, men hvis råket er for stort har de ikke mulighet til å svømme tilbake.


Packraftene fører Horn og Ousland trygt over råkene. Uten at de trenger å bli våte. Båtene blir også brukt hvis isen er farlig tynn. Da sitter polfarerne i båten og staker seg inn til tryggere is. Packraftene har blitt brukt mange ganger om dagen mens svømmedraktene foreløpig er ubrukt.


Klimaendringene gjør turen mulig

Arctic Sea Ice News & Analysis har gjort målinger som viser at årets is er den nest minste som er målt på Nordpolen. Det var kun i 2016 det ble målt mindre is.


Mens ekspedisjonsteamet fortsatt var på båten og på vei til Nordpolen, Snakket Ousland med NRK. Da sa han følgende.


– Vi ønsker første og fremst å gjennomføre denne turen fordi det er en klassisk polferd som vi har drømt om lenge. Paradokset er at det er klimaendringene som gjør denne turen mulig, fordi det er så mye is. Så vi håper at folk skal få opp øynene for hva som egentlig skjer med isen i Arktis.


Ousland og Horn poster jevnlig bilder på Instagram. De har snart vært på vei over isen i to måneder. Lite lys og mye vann preger bildene.

Duoen har nå tilbakelagt cirka 1200 kilometer på ski. Til sammenligning krysset Horn Antarktis alene for tre år siden. Da kitet han 5100 kilometer, men forholdene er mye mer krevende nå, skriver han i en av sine oppdateringer på Instagram.

 

«I Antarktis kunne jeg bruke vinden til å kite over store avstander på veldig kort tid i dagslys, fordi

jeg dro i sommersesongen. Ettersom Antarktis er et kontinent og ikke bare is, slapp vi også at isen drev, som den gjør her på Nordpolen. Isen på polene har også blitt yngre og tynnere. Det betyr at den sprekker opp og flytter seg mye raskere enn den gjorde tidligere. Dette er de to største utfordringene vi har møtt på foreløpig. I alle mine år som oppdager, har jeg aldri vært like påvirket av klimaendringer som nå».

 

Usikre på om de klarer å nå målet

 

Planen er at polfarerne skal tilbakelegge 1500 kilometer på ski med 180 kilo i pulken før polarvinteren slår til for fult. Da bør de gjennomføre turen på tre måneder og ha krysset isen i slutten av desember.

 

I går (20.11.2019) hadde de mat nok igjen til 15 dager. Og samarbeidspartneren i Oslo mener Naturen har gitt ekspedisjonsteamet uventet tøff motstand.

 

– Dette er et sinnsykt spill med naturen. Nå er Børge og Mike usikre på om de klarer å komme frem, sier Ebbesen.

 

Horn og Ousland kan gå en hel dag, å tilbakelegge mer enn en mil på ski før de legger seg i teltet for å sove. På grunn av at isen er så tynn, sprekker den opp. Den sterke vinden fører videre til at isen driver. Når duoen våkner opp for å fortsette turen mot målet, kan vinden ha ført dem mange kilometer i feil retning. Det er tungt for psyken.

 

– Jeg vet at de har det tungt nå. Det er problemløsing og bekymringer hele døgnet. Sette opp varsling mot isbjørn, vurdere hvor de kan gå, hvor det er trygt, om de skal bruke ski eller packraft. Alle utfordringene fører til at Børge sliter med å sove, og det er ikke bra når man er nesten hundre dager på tur i verdens tøffeste omgivelser. Nå ser det derimot ut til at de skal få medvind fra nord-vest i neste uke. Det gir oss litt håp, så dette er veldig spennende, avslutter Ebbesen.

Tilbake
Eksperttips
 
Telttur

Destinasjon Preikestolen

 
Telttur
Velg riktig telt
 
Løpetur
Bruk ull, selv om det ikke er kaldt
 
Potet kan erstatte kosttilskudd
 
Sykkeltur
En sti i hver havn