Ny oppdagelse skal fjerne smertene etter skade.

Oppdagelsen av senenes egne stamceller gir håp om å forbedre behandlingen av seneskader, og kanskje også forhindre operasjoner.


Oppbyggingen av arrvev kan gjøre restitusjon etter skade smettefull. Opptrening etter røket leddbånd, jumpers knee og andre seneskader kan også føre til sekundærskader på andre sener.


Ny forskning avslører at noen stamceller kan tøyles for å forbedre helingsprosessen til senene, og til og med unngå operasjoner som til nå har vært nødvendige.


Oppbygging fremfor arr

«Sener er bindene vev som fester muskler til ben. Senene forbedrer stabiliteten vår og legger til rette for overføringen av kraft til bevegelse, men de er også veldig utsatt for skade». Det sier, Chen-Ming Fan til nettmagasinet Nature Cell Biology.


Fan er forsker ved Carnegie Institution for Science i Baltimore, USA. Der spesialiserer han seg blant annet på muskel- og skjelettsystemet.


Når sener blir skadd, blir de, uheldigvis, sjelden helt bra igjen. Noe som kan føre til smerter, nedsatt bevegelighet, langtidsbehandling og operasjon. Grunnen er at arrdannelsene forstyrrer vevstrukturen i senene.


«Frem til nå har man trodd at stamceller i sener ikke eksisterte, men nå har vi funnet dem». Det sier en av medforskerne til Fan, Tyler Harvey.


Når stamcellene til senene blir endret etter en skade er det bare arrvev, og ikke nye sener som blir dannet. Det gir de uønskede komplikasjonene forskerne håper å finne en løsning på.


«Egne stamceller for sener eksisterer, men de må utkonkurrere arrvevet for å forhindre at det dannes vonde arr. Hvis vi kan finne en måte å blokke arrdannelsene og forbedre sene-stamcellene, kan det bli en «game-changer» for behandlingen av seneskader», sier Fan til Nature Cell Biology.

  

 

 

Tilbake
Eksperttips
 
Telttur

Destinasjon Preikestolen

 
Telttur
Velg riktig telt
 
Løpetur
Bruk ull, selv om det ikke er kaldt
 
Potet kan erstatte kosttilskudd
 
Sykkeltur
En sti i hver havn