Er det viktig å spise rett etter trening?

Har du trent styrke, har du også hørt at du må spise innen en halvtime for at økten skal ha noen effekt. Det er vranglære.


Under trening bryter vi ned kroppen. Hvis den skal klare å bygge seg opp igjen og bli sterkere, må lagrene fylles med næringsrik mat.

 

Kroppen er mest mottakelig for næringsstoffer etter en treningsøkt og mange har hørt at man MÅ spise innen en halvtime etter trening for at den skal gi noen effekt. De siste årene har flere studier vist at dette ikke stemmer.

 

Forskjell på folk

 

– For en toppidrettsutøver vil kosthold og måltidstiming ha stor betydning for prestasjon og fremgang. For en mosjonist er ikke måltidets tidspunkt og

Ernæringsrådgiver og personlig trener
Silje Bjørnstad.

nøye utregning av ulike næringsstoffer avgjørende for om man når sine treningsmål, sier Silje Bjørnstad.

 

Bjørnstad er ernæringsrådgiver og personlig trener ved Sterk helse i Oslo. For henne er det viktig å poengtere at nok og riktig mat er viktig for alle, men det er feil at treningen ikke gir effekt hvis man ikke er kjapp med å spise.

 

– Hvor raskt du bør fylle på med energi etter trening, kommer helt an på hvor lenge og hardt du trener. En mosjonist som trener 45-60 minutter, en til fire ganger i uka, trenger ikke fylle på med ny energi like raskt som en toppidrettsutøver med flere økter om dagen. Å sikre seg påfyll av mat og drikke innen en halvtime til to timer etter økten kan være et godt utgangspunkt for de fleste, men ikke nødvendig, sier Bjørnstad.

 

Det finnes ingen fasit

 

Selv om rask mat ikke er det viktigste for hvordan fysikken din utvikles, vil kostholdet påvirke treningen. Hva og når man bør spise, varierer fra person til person og treningsform, ettersom ulike kropper responderer forskjellig på ulike matvarer.

 

Ernæringsrådgiveren vil at folk ikke kompliserer kostholdet og lister opp konkrete tips til raske, enkle måltid som passer når du har trent. Hvis det er lenge til middag.

 

– Etter trening bør du få i deg et måltid som bidrar med både karbohydrater og proteiner, litt sunt fett og påfyll av væske. Dette kan være et lite måltid som en yoghurt og en frukt, brødskiver med proteinrikt pålegg, sjokolademelk og en banan, kornblanding og melk, cottage cheese med fruktbiter eller bær og hakkede nøtter, sier Bjørnstad.

 

Skal du spise et større måltid bør du sørge for at det inkluderer både en god karbohydratkilde som fullkornspasta, grovt brød eller potet og en god proteinkilde som fisk, kylling, kjøtt eller egg samt grønnsaker.

 

Har du gjennomført langvarig kondisjonstrening med høy intensitet, er det lurt å ha en høy andel karbohydrater i måltidet.

 

Trener du styrke, og målet ditt med treningen er økt muskelmasse og økt styrke, bør måltidet bestå av noe mer protein sammenlignet med mat etter en ren kondisjonsøkt.

 

Ikke glem å drikke nok

 

Væsketapet under en treningsøkt må erstattes for å sikre en optimal væskebalanse i kroppen.

 

– Vann er og blir den beste tørstedrikken, men fordi melk bidrar med både væske, karbohydrater og protein, er melk og sjokolademelk også gode alternative restitusjonsdrikker, sier Bjørnstad.

 

Det totale inntaket av mat og drikke gjennom dagen avgjør om du bør velge et stort eller lite måltid etter treningsøkten. Eller om du kan vente.

 

– Hvis du snart skal spise middag, er det ikke sikkert du trenger å spise noe rett etter trening. Er det derimot noen timer til neste store hovedmåltid, er det ikke nødvendig, men likevel lurt med lett påfyll for å unngå å bli sulten og daff.

 

 

 


Tilbake
Eksperttips
 
Topptur

Slik fungerer skredsøkeren

 
Topptur
Vit hva du skal se etter
 
Løpetur
Velg riktig løpesko
 
Tips til en morsom og billig ferie
 
Løpetur
Spensttrening for langdistanseløpere