Løpetur

Mål løpskraft
– Det neste store innen løping

Det å snakke om kraft er ikke noe nytt. Syklister har gjort det i tiår allerede. Ser man på hvor viktig måling av kraft kan være for syklister, er det ikke overraskende at løpere også interesser seg for dette treningsverktøyet.


Kombinasjon av pulsmåling og måling av løpskraft bidrar til at løpere kan trene smartere og mer effektivt.

 

Kraft er en allsidig tilleggsverdi som komplementerer måling av puls. Mens puls indikerer den interne belastningen eller arbeidsraten, måler kraft den eksterne arbeidsraten.

 

Som først i verden måler Polar pulsklokker løpskraft direkte fra klokken på håndleddet, uten bruk av ekstra sensorer. Fordelene med måling av kraft er dermed lett tilgjengelig på løpeturene dine, og gjør at du underveis i økten kan følge med på arbeidet musklene utfører.

 

Løpskraft er et nyttig verktøy for enhver målorientert løper som vil ha mest mulig ut av hver treningsøkt. Ved å registrere mer enn tempo, distanse og puls, får du enda mer nøyaktige treningsdata som kan gjøre deg mer effektiv og redusere energiforbruket ditt. Fordelen av å benytte kraft som treningsverktøy, er at du får enda større forståelse av kroppen, som igjen kan bidra til at du presterer enda bedre.

 

Få mer kunnskap om løpetreningen

Vi produserer kraft gjennom musklene våre når vi løper. Mesteparten av kraften blir omdannet til varme, og den lille brøkdelen som ikke blir til varme, driver oss fremover. Dette kalles mekanisk kraft, eller løpskraft i dette tilfellet. Kraft indikerer hvor mye kraft og fart en produserer, og måling av løpskraft kan hjelpe deg å forstå hvor hardt du virkelig jobber, samt hvordan det henger sammen med ditt fulle potensiale.

 

Løpskraft er i utgangspunktet et bedre mål på intensitet enn hva tempo er. Når du løper i kupert terreng og vil holde et jevnt innsatsnivå, er ikke tempo alene en ideell verdi å gå etter. Kraft reagerer på endringer i intensitet øyeblikkelig, og egner seg dermed bra til veiledning under korte intervaller og i kupert terreng.

 

Løpskraft tar hensyn til endringene i tempo og stigning, slik at du kan bruke verdien til å opprettholde et jevnt innsatsnivå. I stedet for å holde et bestemt tempo eller pulssone, sikter du deg inn på en bestemt kraftsone.

 

Hvordan fungerer løpskraft rent teknisk
Innen fysikken kan kraft defineres som endringstakten for mekanisk energi. Mekanisk energi består av kinetisk energi og gravitasjonspotensiell energi. Under løping er både kinetisk energi og gravitasjonsenergi involvert, og løpskraft er din endringstakt for mekanisk energi når du løper.

 

Løpskraft er enkelt forklart en arbeidsfrekvens som måler hvordan arbeidet blir oppnådd for å bevege kroppen, målt i kraft. Ved påføring av kraft til bakken, vil kroppen bevege seg en viss avstand. Jo raskere foten bruker denne kraften, og jo større kraften er, jo mer kraft produseres. Når du løper, beveger kroppen seg opp i luften. Beveger du deg for høyt opp i luften, vil innsatsen brukes oppover i stedet for bortover. To løpere kan løpe med samme løpskraft, men holde forskjellig tempo.

 

Løpskraft beregnes med Polar sin egen algoritme, og er basert på hastighet og stigning ved bruk av GPS- og barometerdata. Endelig kraft er kalibrert i et laboratorium ved hjelp av kraftplater.

 

Vekten din påvirker også beregningen, så det er viktig at den er riktig registrert. Multisportsklokken Polar Vantage V benytter data fra løpskraft for også å kunne si noe om belastningen treningsøkten gir på ledd, muskel- og skjelettsystemet ditt, og dermed beregne hvor lang restitusjonstid du trenger mellom øktene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake
Eksperttips
 
Topptur

Slik fungerer skredsøkeren

 
Topptur
Vit hva du skal se etter
 
Løpetur
Velg riktig løpesko
 
Tips til en morsom og billig ferie
 
Løpetur
Spensttrening for langdistanseløpere