Skitur

Velg riktig trinse

God pendel eller bedre bæreevne. I Jakten på hundredelene er det viktig å sko stavene riktig.

Av: - Intersport
Sist oppdatert: 2019-12-11T11:56:44.0000000Z

– På de harde, nypreparerte World Cup-løypene på Lillehammer gikk utøverne med små og lette trinser på lørdag. På søndagen kom nysnøen og da skiftet de til større trinser med bedre snøsøyle, sier Magnus Kolstad.


Kolstad er salgssjef for Swix hardvare og vet hvilke trinser du bør bruke for å få mest ut av stavtakene.


­– Vi kan starte enkelt. Stor trinse betyr bedre snøsøyle og mer bæreevne. Derfor er det stor trinse på staver som er beregnet for turer utenfor løypene.


God bæreevne

Swix produserer tre store trinser. En hvit barnetrinse som er standard på mange billige barnestaver. Varianten beregnet for tur og fjellskiløping heter Basket leather. De leverer også hybridtrinsen Basket Touring 99 som er beregnet til bruk både i og utenfor løypene.


– Som en hovedregel fungerer store trinser dårlig i harde, oppkjørte løyper. De store ringene kommer nedi snøen når du går fremover og gjør at piggene blir vippet opp og glipper. De kan også sette seg fast i snøen. Derfor har hybridtrinsen, Basket touring 99, piggen i framkant. Da sitter den i underlaget under hele fraskyvet, sier Kolstad.


Selv om Basket Touring 99 er standard på flere av lavprisstavene fra Swix, betyr ikke det at det er en dårlig trinse.


– Randoneelandslaget bruker Basket Touring 99. Da får skistavene bra bæreevne samtidig som piggen sitter i snøen under hele fraskyvet og hjelper utøverne med å holde et høyt tempo.


På Barnetrinsen Basket 98 og tur- og fjellstaven Basket Leather, er piggen sentrert i trinsen. Fordelene ved sentrert trinse oppleves best i myk snø og kupert terreng.


– Ved en sentrert pigg, får du et jevnt trykk gjennom bevegelsen. Har du i tillegg en myk trinse med lær, vil den føye seg etter terrenget, å alltid ligge oppå snøen. Det er det man trenger når man går i bratt terreng, sier Kolstad.


Lim eller mutter

I racingsortimentet til Swix deles trinsene inn i to hovedkategorier. Trinser med lim og trinser med mutter.


– Det er to viktige forskjeller på disse trinsene. Det tar lengre tid å bytte trinsene med lim, og lim er tungt og vil tilføre ekstra vekt i bunn av sraven. Derfor vil staver med limte trinser være litt yngre og ha en dårligere pendel enn trinser med mutter.


Mens du må varme limte trinser med varmepistol før du kan skifte trinsen, bytter du en trinse med mutter, eller Triac Basket System (TBS) på noen sekunder.


– På staver og trinser med TBS, er det også spor som viser hvilken retning trinsene skal festes. Det gjør at det er lett å få det rett. Når du skal lime kan det ta litt tid å finne akkurat riktig posisjon for trinsen.


Vekt eller holdbarhet

De fleste langløperne bruker Swix Triac Basket 97. Det er ikke den letteste trinsen på markedet, men den er veldig solid, og det trenger de.


– Når man skal stake med mye kraft i flere mil, trenger du en trinse som tåler hard belastning, det går på bekostning av vekten, sier Kolstad.


Men hvem som staker er viktig. Hvis det er Therese Johaug, vil hun veksle mellom staking og gå diagonal, hun staker også med mindre kraft enn Anders Aukland. Derfor kan hun bruke en lettere trinse som for eksempel Swix Basket Triac, Blue Leaf, Small. Den holder ikke for Aukland.


– Triac Leaf trinsene, som er store trinser for løse forhold, er laget med tynnere plast enn Triac basket 97. Dette er for å holde vekten på staven nede, men det gjør at de ikke kan brukes på harde forhold, sier Kolstad.


Swix har de siste årene laget to hvite racingtrinser. Disse trinsene har pigg i aluminium, som gjør dem lettere. Trinsene bør ikke ikke brukes på hardt og isete underlag. Da vil piggen bli veldig fort slitt.

Racingtips

Racingtrinsene kommer i forskjellige størrelser beregnet på forskjellige forhold. Jo løsere underlag, desto større trinse og mer plass til snø inne i «koppen» på trinsen. Er løypene nypreparerte og harde, kan du brukte mindre, flatere og lettere trinser.


Skal du for eksempel gå Holmenkollmarsjen har trinseeksperten tips til de som går tidlig i løpet.


– Hvis de som starter først bruker små trinser, vil de stikke stavene igjennom snøen og ødelegge for dem som kommer bak. Bruker de som starter litt større trinse, for eksempel Basket Triac 97, vil kanten på skisporet holde bedre og alle vil få bedre løyper. Det er hyggelig at de som starter først også tenker på de som kommer bak og kanskje bruker dobbelt så lang tid.


Rengjøring gjør stavene lettere

En mindre trinse gir en bedre pendel hvis du er ute etter å gå fort.


Ettersom vektforskjellene på lette og «tunge» staver er så liten er det verdt å ta med seg alle tips som kan fjerne noen gram fra staven.


Rengjør du trinsen etter bruk, kan du spare mange gram.


– Det kan feste seg klister i trinsene, spesielt mot slutten av sesongen. Da vil skitt og snø klumpe seg under trinsene. Vasker du trinsene, og kanskje også smører de inn med for eksempel silikon, er det lite som vil feste seg og stavene vil beholde den lave vekten.

 

Tilbake
Eksperttips
 
Telttur

Destinasjon Preikestolen

 
Telttur
Velg riktig telt
 
Løpetur
Bruk ull, selv om det ikke er kaldt
 
Potet kan erstatte kosttilskudd
 
Sykkeltur
En sti i hver havn