Telttur

Slik bruker du kart og kompass

Kan du kart og kompass, finner du frem selv om batteriene på telefon og GPS er tommer. Uansett vær.


Skal du gå tur i fjellet bør du kunne bruke kart og kompass. Været skifter raskt og sikten kan gå fra god til dårlig på få minutter. For at du skal kunne orientere deg når det er dårlig vær er du avhengig av hjelpemidler. Du kan bruke GPS, men det grunnleggende orienteringsverktøyet for alle turgåere er kart og kompass. En GPS er å regne som et veldig godt hjelpemiddel, men likevel ekstrautstyr. En GPS kan blant annet gå tom for batteri. Derfor skal kart og kompass alltid ligge i sekken. Hvis du ikke kan bruke kart og kompass, er det enkelt å lære seg.


Steg en.

Orienter deg.Legg kartet så Nord peker oppover, eller fra deg. Hvis teksten på kartet står riktig vei når du leser, ligger kartet riktig vei.


Steg to.

Finn ruten du skal gå.Finn ut hvor du er på kartet og hvor du vil gå. Legg kompasset på kartet og la kanten, eller langsiden på kompasset gå gjennom både stedet du skal gå fra og stedet du skal gå til.


Steg tre.

Orienter kartet.La kompasset ligge på kartet og skru på kompasshuset så strekene inne i kompasshuset går parallelt med linjene på kartet. Da skal den ubevegelige pilen inne i kompasshuset peke opp og nordover på kartet. Nå er kompasset orientert i forhold til kartet.


Steg fire.

Orienter kompasset.Legg kompasset flatt i hånden.På et kompass vil alltid den røde delen av pilen peke nordover. Drei hele kompasset slik at den statiske kompasshuspilen blir liggende under den bevegelige kompassnåla. Når nålen og pilen er på linje er kompasset orientert til terrenget.


Steg fem.

Følg kurspila.På den ene kortsiden av kompasset er det en ubevegelig pil. Dette er kurspila, og den viser hvilken retning du skal gå. Sørg for at du holder kompassnålen over kompasshuspilen. Da vil kurspila vise veien til målet.


Du trenger ikke å konstant nistirre ned i kompasset. Plukk ut noen punkter i terrenget som ligger på riktig kurs. Det kan være et spesielt tre, en topp, en varde eller et vann. Gå til du er på punktet, ta opp kompasset og finn deg et nytt holdepunkt. Da går du i riktig retning samtidig som du får oppleve omgivelsene på veien. 


God tur!
Tilbake
Eksperttips
 

Nå målene med mental trening

 
Finn motivasjon til å trene
 
5 tips til utendørs intervalltrening
 
Styrketrening for løpere
 
Slik får du bedre søvn