Skitur

Velg riktig fjellski

Åpne vidder, hvite topper og sol. Det er allerede mulig å skli gjennom det norske vinterlandskapet.


På noen fjell ligger allerede snøen, men den kan være bløt og med smale racingski risikerer du å tråkke gjennom. Er du ivrig etter å komme igang med skisesongen bør du skaffe deg fjellski.


Men alle fjellski er ikke like. Du bør vurdere hvilken bredde du skal ha på skiene og om du vil ha ski med eller uten stålkant. Her følger en liten guide til hvilke fjellski som fungerer til hva.


Brede ski

Hvis du skal gå mest utenfor løypene, og i kupert terreng, bør du velge brede fjellski. Brede ski flyter bedre på løs og fuktig snø enn smale ski, noe som også gjør dem bedre og lettere å manøvrere i nedoverbakker. Skal du gå mest i preparerte spor, burde du ikke velge de bredeste skiene ettersom de ikke får plass i sporene og vil bremse farten.

Åsnes

Ingstad BC fjellski

4.299,-

Se i nettbutikk

Normal bredde

For deg som foretrekker å veksle mellom turer i og utenfor skisporet, eller hvis du ofte går noen kilometer i preparerte løyper fra parkeringsplassen til du er inne på vidda, kan det være lurt å velge fjellski med normal bredde. De passer bedre i oppkjørte spor, men har også noen av de gode flyteegenskapene til bredere ski. Fjellski med normal bredde kan brukes til det meste.

Åsnes

Cecilie BC fjellski dame

3.999,-

Se i nettbutikk


Smale fjellski

Går du først og fremst i oppkjørte løyper, kan smale fjellski være riktig for deg. De passer bedre i skispor enn de bredere skiene, og har ofte også bedre smørespenn. Selv om de er smale for å være fjellski, har mange smale fjellski stålkanter som gjør dem bedre å bruke utenfor skisporene enn for eksempel turski.

Åsnes

Mountain Touring 51 BC fjellski

2.899,-

Se i nettbutikk


På tur med hund

De fleste fjellskiene kommer med stålkanter for å gi bedre feste og manøvreringsegenskaper på hardt føre. Liker du å ha med hund på tur, bør du likevel velge ski uten stålkanter. En løpende hund får raskt stygge kutt hvis den kommer litt for nært stålkantene. Er du på en lengre overnattingstur med hund. Kan en kuttskade føre til at dere må avbryte turen.

Åsnes

Breidablikk BC fjellski

3.799,-

Se i nettbutikk

Fell på fjell

De fleste fjellskiene kommer uten fell. Grunnen til det, er at fjellskiene er så myke at fellen vil subbe ned i snøen, og bremse i utforkjøringer. Fell til fjellski må kjøpes ved siden av skiene og festes på ved behov. Åsnes selger lang fell som passer til alle fjellski, men både Åsnes og Fischer selger også kort fell som bare passer til sine ski.


Man kan velge fell i tre forskjellige materialer: mohair, nylon og mix. Fell i mohair glir best, men er mindre holdbar. Nylonfellen glir dårligst, men er mest holdbar, mens mix-fellen ligger midt mellom, både på glid og holdbarhet.

Åsnes

X-Skin 58 Nylon

599,-

Se i nettbutikk


Tips: Når du tar av fellene skal du legge den ene mot den andre, lim mot lim, og rulle dem sammen. Ikke sett papiret som var på fellen når den var ny, tilbake på fellen. Da vil den feste seg å være veldig vanskelig å få av, spesielt hvis du er ute i kulden.


Tips 2: Legger du fellene i fryseren når de ikke brukes, bevarer du limet best.

Åsnes

Mountain Touring 51 BC fjellski

2.899,-

Se i nettbutikk
Tilbake
Eksperttips
 
Topptur

Slik fungerer skredsøkeren

 
Topptur
Vit hva du skal se etter
 
Løpetur
Velg riktig løpesko
 
Tips til en morsom og billig ferie
 
Løpetur
Spensttrening for langdistanseløpere