Er du nest best nå, blir du aldri nummer én

Glem alt du har lest om 10.000 timers-regelen. Det er ikke bare treningsmengden som avgjør om det blir gull eller sølv.


I en ny undersøkelse ved Case Western Reserve University i Cleveland, USA, har forskerne kommet frem til at talent er en like viktig suksessfaktor som treningsmengde.


– Når det kommer til menneskelige ferdigheter så er det en kombinasjon av miljø, genetikk og evnen til å samhandle med andre som avgjør forskjellen på folks ferdigheter, sier psykolog Brooke Macnamara.

«Ti tusen timer er det magiske tallet for storhet»

I 2008 ga Malcolm Gladwell ut boken Outliers. Der hevdet han at de beste profesjonelle fiolinistene i verden hadde 10.000 timer med øving på samvittigheten før de hadde fylt 20 år. Det ble tolket av mange som at alle som øver 10.000 timer før fylte 20 år, blir ekspert i sitt fag. Forfatteren avfeide at medfødt talent er en medvirkende årsak til suksess og at det er trening som er hovedgrunnen til suksess.  I følge ny forskning er det feil.


Sammen med kollega Megha Maitra, har Brooke Macnamara ettergått forskningen i «Outliers». De to psykologene intervjuet tre grupper med 13 fiolinister i hver gruppe. Fiolinistene var rangert i tre kategorier: Best, god og mindre vellykket. Så fikk fiolinistene dagbøker for å dokumentere all treningen de la ned.


Mens de mindre gode fiolinistene brukte cirka 6.000 timer på å øve frem til de fylte 20 år, var det lite forskjeller på de gode (de nest beste) og de beste gruppene. Begge loggførte gjennomsnittlig 11.000 timer med trening.


Maitra og Macnamara har kommet frem til at treningsmengden utgjør 25 prosent av ferdighetsforskjellene mellom gruppene.


– Når du har kommet på et høyt nivå, er det ikke lengre treningen som blir utslagsgivende. Det er andre faktorer som gjør at du når helt opp på elitenivå, sier Macnamara.


Mer enn trening

Den nye rapporten fra MacNamara og Maitra hevder at i sjakk kan den lille nivåforskjellen skyldes intelligens eller hukommelse. I sport kan mye skyldes hvor effektivt en person bruker oksygen.


Forskerne bak rapporten som først ble offentliggjort i boken "Outliers", er derimot ikke enige i de nye resultatene.


Ralf Krampe er psykolog på Catholic University of Leuven i Belgia, og en av forfatterne bak forskningsrapporten Macnamara og Maitra kritiserer. Krampe mener den nye forskningen ikke gir godt nok grunnlag til å stille spørsmål ved sin egen forskning.


– Jeg tror ikke at trening er alt og at antall øvingstimer er det eneste som er avgjørende for hvor god man blir. Kvaliteten på treningen, hvilke trenere man har og foreldrenes oppfølging har også en innvirkning på ferdighetsnivået man når, men jeg mener fortsatt at riktig trening er den aller viktigste faktoren for å lykkes, sier Krampe.


Macnamara derimot, sier det er viktig at folk forstår begrensningene til trening.


– Trening gjør deg som oftest bedre enn du var i går, men det betyr ikke at den gjør deg bedre enn din nabo, eller bedre enn den andre ungen på fiolinkurset.


Saken ble først skrevet i The Guardian.

Tilbake
Eksperttips
 
Telttur

Destinasjon Preikestolen

 
Telttur
Velg riktig telt
 
Løpetur
Bruk ull, selv om det ikke er kaldt
 
Potet kan erstatte kosttilskudd
 
Sykkeltur
En sti i hver havn