Løpetur

Derfor er den verdens raskeste løpesko

Nike Vaporfly Next% har hjulpet utøvere med å slå rekorder mens andre mener det er juks å bruke skoen. Hvorfor?Nike Vaporfly er skoen alle medier skriver om og alle løpsentusiaster vil prøve. Når Eliud Kipchoge ble førstemann til å løpe maraton på under to timer, fikk alle som er interessert i løp, øynene opp for Nikes supersko. Hjelpeløperene brukte Nike Vaporfly Next% mens Kipchoge brukte skoen Nike Alphafly da han løp et uoffisielt maraton i Wien på tiden 1.59.40.


Alphafly kan foreløpig ikke kjøpes, men er ifølge Nike neste generasjon av Vaporfly Next% som er i butikken nå.


Flere medier har skrevet at det internasjonale friidrettsforbundet vurderer å bannlyse Nike-skoene fra internasjonale konkurranser. Dette er ifølge Nikes svenske produktekspert, Nils Spetz, ikke riktig.


– Det var den britiske skandaleavisen The Sun som først skrev at det internasjonale friidretsforbundet vurderte å bannlyse Vaporfly. Det er feil og siden den gang har det vært en strøm av feilinformasjon rundt skoene våre. Det som egentlig har skjedd er at det internasjonale friidrettsforbundet har satt sammen en komite som skal vurdere skonyheter fra Nike, Adidas, Saucony og flere andre skoprodusenter. Sammen skal de vurdere om skoene gir løperne for stor fordel og om de er tilgjengelige nok for alle som ønsker å bruke dem.  Resultatene skal legges frem  før OL-ilden tennes i Tokyo 24. juli.


Kipchoge er klokkeklar

– Det er ikke juks å bruke dem. Jeg trener hardt. Teknologien utvikler seg. Vi kan ikke stoppe den, vi må være med på utviklingen, har Kipchoge sag om Nike Alphaflyt i et intervju med The Telegraph.


Kipchoge har også gode resultater uten Alphafly-skoene på bena. Så han er ikke avhengig av ny teknologi for å løpe fort. Testresultatene viser bare at skoene, som Kipchoge, er bedre enn konkurrentene.


– Sålen som brukes i Alphafly og Vaporfly heter Zoom X Foam . Den har energiretur på 84 prosent. Det er det meste vi har målt på noen av våre såler. Vi kan bevise at Vaporfly gjør løpsøkonomien din 4 prosent bedre, noe som også stemmer overens med en test New York Times har gjennomført. Løperne som deltok på testen forbedret prestasjonen sin med fire prosent, men det ville vi ikke ha oppnådd bare på grunn av den gode sålen. Det er derfor vi har lagt inn karbonplaten, sier Spetz.


Produktutvikling er ikke juks

Flaggskipet Eliud Kipchoge, har ikke bare den uoffisielle verdensrekorden på maraton. Han brukte også en versjon av Nike Vaporfly når han satt den offisielle verdensrekorden i Berlin Maraton på 2.01.39, men han er ikke den eneste som har suksess med Nikes nye såleteknologi.


  • Kenyanske Brigid Kosgei slo kvinnenes verdensrekord på maraton med 81 sekunder da hun løp inn til 2.14.4. i Chicago Marathon.
  • Nederlandske Sifan Hassan tok gull på både 1500 og 10.000 meter under friidretts-VM i Doha med en piggskoutgave av Vaporfly.
  • Joshua Cheptegei fra Uganda slo den ti år gamle verdensrekorden på 10 kilometer gateløp i Valencia, iført Nike Zoom Vaporfly 4%.


Mens noen snakker om at det er juks å bruke Nike-skoene, mener Nikes produktekspert at de ikke kan straffes for å gjøre ting riktig.


– Det har vært mye skriverier om hva som gjør skoen raskere og det er ikke noe vi holder hemmelig. Svaret er kombinasjonen av flere komponenter. Zoom X Foam-sålen er veldig lett, gir god demping og tilfører mer energiretur enn noen annen løpesåle på markedet. Sålen forhindrer at du blir sliten like fort som med andre sko. Karbonplaten i sålen gir en spenst og trampolineeffekt som kaster deg fremover mens overdelen på skoen er veldig lett og sparer deg for verdifulle gram.


Det kan virke som det magiske og mest revolusjonerende med Vaporfly og Alphafly-skoene er karbonplaten, men produkteksperten mener løpesko ikke nødvendigvis blir raskere av å putte en karbonplate i sålen.


– Det har blitt laget flere sko med integrert karbonplate, uten at det har gitt noe effekt. Det er kombinasjonen av komponetene i Vaporfly og Alphafly som gjør utslag. Vi har klart noe andre ikke har klart, avslutter Spetz.


Tilbake
Eksperttips
 
Topptur

Slik fungerer skredsøkeren

 
Topptur
Vit hva du skal se etter
 
Løpetur
Velg riktig løpesko
 
Tips til en morsom og billig ferie
 
Løpetur
Spensttrening for langdistanseløpere