Hjernen krymper på lange ekspedisjoner

I innspurten av 2019 tilbragte Mike Horn og Børge Ousland 57 dager på pol-isen. Nye studier viser at monotone omgivelser og sosial isolasjon kan føre til hjerneskade.


Ni forskere, fem menn og fire kvinner, bodde og jobbet sammen i 14 måneder på den tyske forskningsstasjonen Neumayer III på Antarktis.


Før, underveis og etter hjemkomsten ble deres kognitive prestasjoner testet av et forskningsteam fra Tyskland og USA. Volumet til hippocampus og konsentrasjonen av det vekstfremmende proteinet BDNF ble også målt med magnetisk resonansavbildning (MRI) før og etter oppholdet i sør for å studere endringer i seksjoner av hippocampus.


Hippocampus er en del av hjernen som knyttes til hukommelse og orientering. Hippocampus blir blant annet skadet hvis man rammes av Alzheimer. Da blir evnen til å huske nyere hendelser svekket. Nå viser det seg altså at isolasjon og ensformighet kan gi samme skade.


BDNF, eller Brain-derived neurotrophic factor, er et protein som har vekstfremmende effekter på nerveceller.


Minsket med syv prosent

I løpet av det 14 måneder lange oppholdet på Antarktis ble hippocampusens volum redusert med hele syv prosent. Andre deler av hjerne minsket også i størrelse, men ikke i samme grad som hippocampusen. Samtidig ble de kognitive evnene til alle deltakerne dårligere.


Variasjon i fysisk og sosialt miljø påvirker plastisiteten (formbarheten) i hippocampusen. Få omgivelser og den kombinerte bolig- og arbeidsplassen deltakerne befant seg i, samt den begrensede omgangskretsen over lengre tid, kan ha ført til reduksjonen av BDNF og hjernevolum.


Funnene stemmer godt overens med funn gjort etter lignende forsøk med dyr.


50 dager etter hjemkomsten hadde hjernene til deltakerne fortsatt ikke vokst tilbake til størrelsen de hadde før ekspedisjonen.


Kilde: Artikkelen, Brain Change in Response to Long Antarctiv Expeditions av Alexander C. Stahn og Hans-Christian Gunga ved Charité-Universitätsmedizin Berlin publisert i The New England Journal of Medicine.

Tilbake
Eksperttips
 
Topptur

Slik fungerer skredsøkeren

 
Topptur
Vit hva du skal se etter
 
Løpetur
Velg riktig løpesko
 
Tips til en morsom og billig ferie
 
Løpetur
Spensttrening for langdistanseløpere