Regler for oppbevaring av våpen

Hvis du har våpen er det ditt ansvar å oppbevare det forsvarlig.
For mange år siden hadde jeg AG3-geværet på skulderen mens jeg spaserte de to kilometrene fra bussholdeplassen på Storo til leiligheten på Grünerløkka. Jeg var på vei hjem fra Heimevernøvelse og ingen kikket rart på meg der jeg gikk i fullt militært utstyr.

Når jeg kom hjem tok jeg ut sluttstykket og la det i sokkeskuffen mens resten av våpenet ble stående i klesskapet til neste øvelse. Heldigvis er reglene strengere i dag. Når jegerprøven er bestått og våpentillatelsen innhentet, sier loven at du må ha et trygt sted å oppbevare våpenet.


– Våpeneiere har plikt til å oppbevare skytevåpen, våpendeler og ammunisjon slik at uvedkommende ikke får adgang til dem, sier daglig leder i Franz Jäger, Kenneth Lundsten.


Det er krav om at alle som eier skytevåpen, oppbevarer et skytevåpen eller vitale deler av et våpen i et FG-godkjent, eller Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd-godkjent våpenskap eller sikkerhetsskap.


–Det er viktig at våpnene skal oppbevares i godkjent våpenskap på våpeneierens faste adresse, såfremt våpnene ikke er medbrakt i forbindelse med bruk, sier Lundsten.


Regler for forankring

For skap som har lavere egenvekt enn 150 kilo, krever Forsikringsselskapenes godkjennelsesnemd at alle verdioppbevaringsenheter som brukes til å oppbevare våpen eller vitale våpendeler for privat, bruk skal være forankret til stabil bygningskonstruksjon. 


– Vår anbefaling er imidlertid at alle skap bør forankres uavhengig av egenvekt. Dette er med på å øke sikkerheten betraktelig, kommenterer Lundsten. 


For bedriftsmarkedet gjelder kravet om forankring alle sikkerhetsskap, uavhengig av egenvekt.


Våpen- og sikkerhetsskap med en egenvekt på mindre enn 150 kg, kan også tynges med lodd slik at den totale egenvekten overstiger 150 kg. Loddene må fastmonteres på skapets innside.

Tilbake
Eksperttips
 
Telttur

Destinasjon Preikestolen

 
Telttur
Velg riktig telt
 
Løpetur
Bruk ull, selv om det ikke er kaldt
 
Potet kan erstatte kosttilskudd
 
Sykkeltur
En sti i hver havn