Foto: Paramount Vantage

Foto: Paramount Vantage

Ta med naturen inn i stua

Selv for oss som helst tilbringe tiden ute er det er deilig å slappe av i sofaen. Og når vi først sitter der er det fint å ha noe bra å se på tv.


Det bugner ikke av gode filmer fra villmarken, men de kommer med jevne mellomrom. Noen av filmene har blitt klassikere mens andre blir glemt. Nedenfor er en liste med filmer som er verdt å se hvis du trenger ro og samtidig ønsker å inspireres til nye friluftsopplevelser.The way back

USA 2010

The Way back er basert på en bok som er skrevet av den tidligere politiske fangen, Slawomir Rawicz. Historien i både boka og filmen tar utgangspunkt i Rawicz og en gruppe politiske fangers flukt fra en gulag, eller slaveleir, i Sibir 1941.


Etter flukten fra arbeidsleiren må rømlingene komme seg ut av kommunistiskkontrollerte områder for å bli trygge. De bestemmer seg først for å gå i retning Mongolia, men da det viser seg at kommunismen også har fått fotfeste der, må de gå videre til India.


Fluktruten er 6500 kilometer lang og går gjennom de sibirske skoger, via Balkansjøen, videre til Gobiørkenen, over Himalaya og inn i India.

Rawicz, som har skrevet boken The Long Walk, var en erfaren friluftsmann og sa boken beskriver hans flukt fra en fangeleir i Sibir, men det er det ikke alle som tror på. Noen mener hendelsene i boken er oppdiktet.


Filmen er uansett god og rik på fine skildringer av krevende natur, kameratskap og gode overlevelsesferdigheter.


Filmen er spilt inn i Bulgaria, Marokko og India


Regi: Peter Weir


Skuespillere: Jim Sturges, Ed Harris, Colin Farrel, Gustaf Skarsgård


Captain Fantastic

USA 2016

Selv om tittelen minner om en superheltfilm, er Captain Fantastic noe helt annet. Handlingen er lagt til skogene i nordvestre USA. Der bor pappa Ben (Viggo Mortensen) sammen med sine seks barn. Familien lever et isolert liv. Barna skoleres av Ben og besøker en landhandel for å handle det aller viktigste og bruke telefonen, men har ellers veldig lite kontakt med omverdenen.


I tillegg til skolering på høyt nivå lærer Ben barna om overlevelse. Hard fysisk trening, sunn kropp, sunn sjel og et godt forhold til naturen preger tankesettet og levereglene til hele familien, selv om en nysgjerrig uro bobler i noen av de eldre barna.


Da moren dør må familien forlatte de trygge skogene å starte en reise inn i det moderne USA. Et USA pappa Ben ikke liker. Når eldstesønnen skjønner at han har gått glipp av mye i løpet av årene i skogen og mangler sosiale ferdigheter, oppstår det problemer i familien. Har faren valgt rett og er livet de lever det beste for barna?


Filmen er spilt inn i Washington State, Oregon og New Mexico.


Regi: Matt Ross


Skuespillere: Viggo Mortensen, Steve Zahn, Frank Langella


Into the Wild

USA 2007

Etter at Christopher Johnson McCandless var ferdig med College i 1990, ønsket han ikke å fortsette et urbant liv i det masete og statusjagende USA. Han ville være fri, og fri blir han når han kutter alle bånd til sitt tidligere liv og starter et nytt, ute i naturen, uten verken penger, avansert utstyr eller venner.


I virkeligheten vokste McCandless opp i en velbemidlet familie i California, men han satt lite pris på foreldrenes forventninger til hva han skulle gjøre med livet sitt. Derfor kuttet han all kontakt med familien, kjørte den slitne bilen sin så langt den gikk og begynte å gå.


Med lite kunnskap om hvordan han skulle klare å overleve i naturen, begynte han å vandre USA på langs. Målet var å leve det ultimate friluftslivet i Alaska og klare seg på det naturen gir. I to år går, haiker og sniker McCandless på toget før han finner sitt hjem i en gammel forlatt skolebuss i USAs nordligste stat.


Med et par bøker om spiselige urter og begrensede jakt- og fiskekunnskaper, endrer filmen seg underveis fra å være en slags roadmovie til å bli en film om overlevelse.


Filmen er spilt inn i California, Arizona, Oregon, South-Dakota, Washington State og Alaska samt Mexico.


Regi: Sean Penn


Skuespillere: Emile Hirsch, Vince Vaughn, William Hurt, Kirsten Stewart


The Revenant

USA 2015

Filmen er basert på historien om amerikaneren Hugh Glass. Glass var en jeger, handelsmann og eventyrer som levde villmarkslivet i hjertet av USA. Det antas at han ble føtt cirka 1783 og drept av indianere i 1833. 


Mens Glass er på tur med en gjeng pelsjegere i 1823, blir de angrepet av indianere og drevet på flukt. I tillegg til å ha blodtørstige ur-amerikanere i helene blir Glass angrepet og hardt skadet av en grizzlybjørn.


Glass må, etter mye om og men, klare seg selv, men både overlevelsesevnene og hevnlysten drar Glass videre i de enorme vinterskogene. Vi følger Glass på den mellom 30 og 48 mil lange reisen tilbake til sivilisasjonen og alle utfordringene en hardt skadd, hvit mann møter i Nord-amerikansk villmark.


Filmen er spilt inn i Canada, USA, Argentina og Mexico


Regi: Alejandro González Iñárritu


Skuespillere: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy


Deliverance- Piknik med døden

USA 1972

Fire voksne kamerater ønsker å tilbringe en helg på elven Cahulawasse. De vil oppleve den urørte naturen rundt vassdraget før elven demmes opp.


Noen lokale menn blir mindre begeistret for å få byfolk på besøk og velger derfor å oppsøke turfølget. Det blir starten på en serie uhyggelige opplevelser som ødelegger turplanene og snur livene til alle på hodet. Utflukten utvikler seg til en kamp mellom byfolk og Hillbillies, en kamp om liv og død.


Når kanoene til turfølget senere blir ødelagt i møtet med steinene i et heftig stryk, virker hjemreisen uendelig lang. Det hjelper heller ikke at de får følelsen av at de lokale holder dem under oppsikt.


Filmen fikk tre Oscar, blant annet for beste film og beste regi. Den fikk også fem Golden Globe.


Filmen er spilt inn i Georgia, North og South Carolina.


Regi: John Borman


Skuespillere: Jon Voight, Burt Reynolds og Ned Beatty


Emerald Forest- Smaragdskogen

Storbritania 1985

Mens en britisk ingeniør jobber med nedhogging av den brasilianske regnskogen for å bygge en gigantisk dam, blir sønnen Tommy kidnappet av en indianerstamme. De neste ti årene av farens liv går med til å lete etter sønnen i de tilsynelatende uendelige skogområdene.


I virkeligheten ble sønnen til en Peruansk ingeniør kidnappet av en gruppe indianere i 1972 og tvunget med inn i regnskogen. Filmen er basert på hendelser som utspant seg i løpet av de 16 årene foreldrene lette etter sønnen.


Vi følger oppveksten til Tommy inne i jungelen hvor det blir tydelig hvorfor de innfødte gjør motstand mot utbyggingen av den hydroelektriske dammen. En problemstilling som ikke er mindre aktuell i dag enn hva den var da filmen ble produsert for 35 år siden. Samtidig følger vi den desperate letingen til faren som etter hvert skjønner hva han er med på å ødelegge.


The Emerald Forest heier på de grunnleggende verdiene i livet og viser at modernisering ikke er en fordel for alle. Krydret med kjærlighet, sorg og kannibaler er dette en godt bevart 80-talshemmelighet som kanskje har falmet litt, men likevel er severdig.


Filmen er spilt inn i Brasil.


Regi: John Boorman


Skuespillere: Powers Boothe, Meg Foster Charley Borman

Tilbake
Eksperttips
 
Telttur

Destinasjon Preikestolen

 
Telttur
Velg riktig telt
 
Løpetur
Bruk ull, selv om det ikke er kaldt
 
Potet kan erstatte kosttilskudd
 
Sykkeltur
En sti i hver havn