Friluft

Alltid varm mat og drikke på tur

De veier lite, tar liten plass i sekken og gir alle som er på tur noe å glede seg til. Turkjøkken kan både løfte og redde turopplevelsen.


Det skjer noe med oss når gassen tar fyr og kjelen settes på varmen. Varm mat og drikke er en motivasjon for å nå målet og noen ganger også reisens høydepunkt.


Du trenger ikke mye utstyr

Det finnes mange forskjellige typer turkjøkken, eller stormkjøkken som de også kalles, men alle er designet for å ta liten plass i sekken, og praktiske å ha med på tur. De veier lite, mange har sammenfoldbare støtteben og brenselholdere som fjernes med enkle grep.


Man kan bruke alle slags kjeler og stekepanner til de forskjellige brennerne, men fordelen med turkjeler og stekepanner, er at de har lav vekt og tar liten plass.


Noen stormkjøkken krever gass eller rødsprit mens andre er mer fleksible og fungerer med både gass, diesel, bensin og parafin.


Brukervennlig

Det er enkelt å bruke stormkjøkken. Alt man trenger å gjøre, er å koble på gassbeholderen å fyre opp.


Det finnes egne gassbeholdere beregnet på vinterbruk. Vintergassen har mer propan og trykk, og gjør det lettere å få fyr i kulden. Derfor er også vintergassen dyrere enn "vanlig" gass.


Brennere med rødsprit, diesel og parafin kan kreve litt mer jobb før de kan tennes, men er enklere å få fyr på og avgir mer varme enn gassbrennere.


Vindskjerming

Setter du brenneren i le, sparer du både tid og gass. Vinden blåser bort gassen og vil gjøre det vanskeligere å få fyr, og også forsinke koketiden når du først har fått fyr. Med vindskjerming får du mer kontinuerlig og konsentrert varme, og kortere koketid. Flere av brennerne selges med vindskjerming og dette anbefales hvis turkjøkkenet skal brukes på fjellet eller i andre værutsatte omgivelser.


Man trenger lite for å lage mye

Det er få begrensninger for hva man kan tilberede på et stormkjøkken. Tar du med litt matlagingsutstyr i ryggsekken er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan få til.


Helt enkelt, hvis du får fyr

Det kan være vanskelig å få fyr med gnisten på turkjøkkenet når  det er kaldt og mye vind. På dager med guffent vær er det derfor lurt å ha med lighter eller stormfyrstikker på tur. 

Tilbake
Eksperttips
 
Langrenn

Velg riktig langrennski

 
Topptur
Vit hva du skal se etter
 
Topptur
Slik fungerer skredsøkeren
 
Langrenn
Smøre ski - så enkelt gjør du det
 
Topptur
Dette bør du ha i topptursekken