Light My Fire
Firesteel Bio Scout Tennstål
139,-
Se i nettbutikkFoto: Andreas Orset
Regler om bålbrenning i Norge
Mellom 15.april til 15. september er det forbud mot å gjøre opp ild i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Det er likevel tiltatt å fyre bål hvis det ligger snø på bakken eller det har regnet over lengre tid slik at det åpenbart ikke er risiko for brann. En regnskur er ikke nok til å fjerne skogbrannfaren.
Du er alltid ansvarlig når du tenner ild og overtredelse av aktsomhetsplikt eller bålforbud kan straffes med bot eller fengsel.
Kommunene har helårs bålplasser som kan brukes hele sesongen, hvis ikke brannvesenet melder noe annet.
Alle bålbrennere lærer raskt at det er lurt å ha en bålplass som ligger i ly fra den verste vinden og ha samlet nok kvister og kubber før man tenner den første fyrstikken. For noen ligger det også mye prestisje i å klare seg med kun én fyrstikk. Da må du være nøye med grunnarbeidet.
Stjernebål
Dette bålet krever lite ved og gir lite varme, men passer fint til å koke vann eller steke mat.
Legg tre til fem kubber i stjerneform. Tenn opp et lite bål i midten og skyv kubbene innover etter hvert som de brenner opp.
Det kan være lurt å legge steiner mellom kubbene som skjerm mot vinden.
Pyramidebål
Sett kubbene opp i pyramideform. Tynne pinner innerst og tykkere pinner ytterst. Lag et bål med småkvist, fliser og never inne i pyramiden.
Pagodebål
Hvis du stabler dette bålet skikkelig, kan det brenne i mange timer.
Legg ferske eller fuktige kubber nederst og tørre kubber på toppen. Stable opp fire til fem lag og tenn opp under det øverste laget. Bålet vil brenne nedover samtidig som de nederste stokkene vil tørke og ta fyr når all veden over er brent opp.
Pagodebålet er et samlet og ryddig bål. Hvis du ønsker å sette små avtrykk i naturen, er pagodebålet det du bør tenne.
Reflektorbål
En reflektor kan gi deg ekstra varme, uansett hvilket bål du velger. Lag en vegg av stein eller trestokker rundt en halvdel av bålet eller bygg bålet inntil en fjellvegg. Veggen vil kaste varme tilbake på deg som sitter på motsatt side av bålet.
Bruker du steiner som reflektor, og hvis de blir varme nok, kan de også fungere som stekeplater for kaffekjele, egg og bacon.
Er du redd for å sette teltet for nær bålet, kan en reflektor bidra til å kaste litt varme mot teltet, selv om det står noen meter unna bålet.