Foto: Andreas Orset
Friluft

Foto: Andreas Orset

Tips og triks til bålbrenning

For mange turgåere er bålet turens høydepunkt. Lys, kos, varme, et sted å tilberede mat og drikke og et naturlig samlingspunkt. Bålet er friluftsmenneskets beste venn.Regler om bålbrenning i Norge


Mellom 15.april til 15. september er det forbud mot å gjøre opp ild i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Det er likevel tiltatt å fyre bål hvis det ligger snø på bakken eller det har regnet over lengre tid slik at det åpenbart ikke er risiko for brann. En regnskur er ikke nok til å fjerne skogbrannfaren.


Du er alltid ansvarlig når du tenner ild og overtredelse av aktsomhetsplikt eller bålforbud kan straffes med bot eller fengsel.


Kommunene har helårs bålplasser som kan brukes hele sesongen, hvis ikke brannvesenet melder noe annet.


Vær nøye med forberedelsene

Alle bålbrennere lærer raskt at det er lurt å ha en bålplass som ligger i ly fra den verste vinden og ha samlet nok kvister og kubber før man tenner den første fyrstikken. For noen ligger det også mye prestisje i å klare seg med kun én fyrstikk. Da må du være nøye med grunnarbeidet.


  • Bål trenger luft for å brenne. Derfor er det viktig at det kommer luft til kjerne av bålet samtidig som vinden sperres ute. Tettpakk derfor ikke veden, men sørg for at flammen får rom til å vokse.


  • om vinteren kan det være vanskelig å finne et bart sted å plassere bålet. Grav derfor bor mesteparten av snøen før du stabler veden. Du kan få fyr selv om det er snø under bålet, men snøen vil smelte, dampe og gjøre bålet mindre bra enn det kunne ha vært hvis du hadde tatt deg tid til å grave bort snøen.


  • Det er mange forskjellige preferanser på hvordan man bør bygge opp et bål. Oppbyggingen av bålet påvirker hvor mye varme det utvikler og hvor lenge det varer. En gjennomgang av noen forskjellige bålvarianter kommer lenger ned på siden.


  • Det er lurt å legge noen større kubber nederst i bålet. Da får du et fundament å fyre på, luftgjennomstrømming og, etter hvert, god fyr og varme nederst i bålet.


  • Du må ha mye opptenningsved. Små, tørre kvister, tørt gress, bjørkebark og skjegglav er godt egnet til å få fyr på bål. Hvis du leter langt nede, innerst på grantrærne finner du ofte tørre fine kvister uten grønne barnåler som tar lett fyr. Døde gran- eller furutrær med brune barnåler, fungerer nesten sombensin og kan gi skikkelig fart på bålet. Ha litt ekstra tørr og fin opptenningsved liggende i nærheten av bålet i tilfelle det begynner å miste gløden.


  • Sørg for å ha nok ved til å fyre en god stund, før du tenner fyrstikken. Når bålet brenner godt kan du forlate bålet for å sanke mer ved.


  • Store tømmerstokker som kanskje også er fuktige, kan legges til tørk rundt bålet. Der blir de sakte, men sikkert varme og tørre. Etter hvert kan de legges litt etter litt på bålet. Start med en ende og trekk de større stokkene inn i bålet etter hvert som de brenner opp.


  • Jeg har alltid med meg en bålpose på tur. Bålposen er vanntett, knyttnevestor og inneholder fyrstikker, tennstål, avispapir, stearinlysstumper, bjørkenever og noen store fliser. Hvis det er vått kan bålposen redde dagen. Plukk med deg god tennved mens du går og putt det i lomma på jakken eller et annet sted hvor det holder seg tørt.
Light My Fire

Firesteel Bio Scout Tennstål

139,-

Se i nettbutikk

Tre båltyper og et tips

Stjernebål

Dette bålet krever lite ved og gir lite varme, men passer fint til å koke vann eller steke mat.


Legg tre til fem kubber i stjerneform. Tenn opp et lite bål i midten og skyv kubbene innover etter hvert som de brenner opp.


Det kan være lurt å legge steiner mellom kubbene som skjerm mot vinden.

Pyramidebål  

Sett kubbene opp i pyramideform. Tynne pinner innerst og tykkere pinner ytterst. Lag et bål med småkvist, fliser og never inne i pyramiden.

Pagodebål

Hvis du stabler dette bålet skikkelig, kan det brenne i mange timer.


Legg ferske eller fuktige kubber nederst og tørre kubber på toppen. Stable opp fire til fem lag og tenn opp under det øverste laget. Bålet vil brenne nedover samtidig som de nederste stokkene vil tørke og ta fyr når all veden over er brent opp.


Pagodebålet er et samlet og ryddig bål. Hvis du ønsker å sette små avtrykk i naturen, er pagodebålet det du bør tenne.

Reflektorbål

En reflektor kan gi deg ekstra varme, uansett hvilket bål du velger. Lag en vegg av stein eller trestokker rundt en halvdel av bålet eller bygg bålet inntil en fjellvegg. Veggen vil kaste varme tilbake på deg som sitter på motsatt side av bålet.


Bruker du steiner som reflektor, og hvis de blir varme nok, kan de også fungere som stekeplater for kaffekjele, egg og bacon.


Er du redd for å sette teltet for nær bålet, kan en reflektor bidra til å kaste litt varme mot teltet, selv om det står noen meter unna bålet.

 

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi