Topptur

Dette bør du ha i topptursekken

Man kan ikke belage seg på flaks når man er på topptur. Skredekspert og fjellguide, Oscar Almgren forteller hva  du burde ha i topptursekken.


Primaloft jakke

Været skifter raskt på fjellet og du må ha med en varm jakke. Jeg foretrekker primaloft ettersom det tåler vann bedre enn dun og varmer nesten like godt. Primaloft er lett å komprimere og behagelig å ha på når du skal ned fra fjellet, eller hvis været slår om.

Ekstra hansker

Du bør minst ha med ett par ekstra hansker på topptur. Det er fort gjort å miste en hanske i snøen og når du er på fjellet, kan det bli alvorlig!

Lue

Fukt fører til kulde. Derfor bør du bytte plagg som er fuktige. En ekstra lue tar liten plass i sekken, men kan redde dagen hvis du blir våt eller svett på hodet. 

Buff

Været skifter raskt på fjellet. Selv om sola skinner når du legger ut på tur, kan værforholdene endres på vei mot toppen. En buff er perfekt til beskyttelse av hals og nakke og kan trekkes opp når det er kaldt og ned når du blir varm.

Goggles

Det skal ikke mye snø og vind til før det blir vanskelig å se. Om det blir skikkelig snøvær, er goggles det eneste som virkelig beskytter øynene. Har du brilleglass som passer lysforholdene, hjelper de deg også med å se konturer i landskapet og å navigere.

Vindsekk

Vær alltid forberedt på det verste. Blir det dårlig vær, eller trenger du å vente på hjelp, holder man bedre på temperaturen og motivasjonen under en vindtett duk.

Førstehjelpskrin

Her er det opp til deg å avgjøre hva du har bruk for på din tur. Er det flere som reiser på tur sammen kan dere fordele førstehjelpsutstyret mellom dere. Da blir dere bedre utstyrt og foreberdt på mer.

Reparasjonsutstyr

Her bør du ta med det du trenger for å fikse utstyr som kan bli ødelagt. Mengde reparasjonsutstyr du bør ha med på tur, er avhengig av om du skal på dagstur eller en tur som strekker seg over flere dager.

Kart og Kompass

Dette er et must for å navigere på tur. GPS er back-up.

Hodelykt

Hvis uhellet er ute, kan mørket komme overraskende fort. Blir det raskt mørkt, blir det også vanskelig å navigere. Da blir hodelykten livsviktig for å se eller bli sett.

GPS

Ved redusert sikt er det veldig nyttig med GPS. Mange har GPS på telefonen, men vær obs på at batteriet på en mobiltelefon er veldig mye dårligere enn på en GPS. Det er også mange områder som ikke dekkes av GPS’en på mobiltelefonen. Da trenger du en skikkelig GPS for å finne frem, men husk at du alltid skal ha med kart og kompass! 

Mobiltelefon

Er alltid lurt å ha for å kunne kommunisere ved behov, men følg fortsatt fjellvettregel nummer 1, meld fra hvor du går.

Satellittelefon

Mange plasser i Norge er utenfor mobiltelefondekning. Om uhellet er ute, er satelittelefon din eneste mulighet for kommunikasjon. Nå kan du få kjøpt rimelige satellitt-telefoner som bidrar til økt sikkerhet for alle som er på tur.

Skredsøker

Skredsøkeren skal være på kroppen, ikke i sekken. Sørg for at du har testet og kan bruke skredsøkeren før du legger ut på tur. Når skredet går er det være for sent. Om du har en eldre, analog skredsøker, bør du kjøpe en digital. De digitale søkerne gjør det lettere å lokalisere de man søker etter og det blir lettere å lokalisere deg.

Spade

Skal være i metall og fortrinnsvis med teleskopskaft. Styr unna billige plastspader som knekker når du trenger de mest.

Søkestang

Kjøp ei stang som er minst 240 cm lang. Stang i karbon eller aluminium er å foretrekke.

Skredsekk

En skredsekk er en god investering og et must for deg som går på topptur eller driver med frikjøring. Skredsekken har en innebygd ballong som kan utløses hvis du blir tatt av skred. Ballonge vil holde seg oppe på snøen å sørge for at du ikke havner under snømassene. Ballongen, som ofte er rød eller oransje, gjør deg også synlig i skredet.


Selv om alt utstyret er nyttig og bra å ha, er det langt fra like viktig som et skredkurs. Ta et kurs der du lærer deg å vurdere, og ta riktige valg i skredterreng, så får du forhåpentligvis ikke bruk for alt utstyret.

Foto: Mattias Fredriksson

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi