Friluft

Dette bør du pakke i fjelltursekken

En tur i fjellet gir deg roen du trenger. Her er tips til hva du bør ha med på tur.


I vårt fjellkledde land kan du starte din eksotiske ferie rett utenfor bygrensen. Du trenger mindre utstyr i sommerhalvåret enn på vinteren og det er lettere å pakke tursekken og komme seg på tur. Her er en liste over hva du bør, eller kan, ha med deg på fjelltur.


En god tursekk

Utvalget av tursekker er stort og det er viktig å vite hva man skal bruke sekken til før man velger. Skal sekken brukes på korte dagsturer eller skal den også ha plass til telt, liggeunderlag og sovepose?


Dette bør du du vurdere når du skal velge sekk:


 • En tursekk må passe kroppen din. Prøv flere sekker før du velger.
 • En stor sekk bør ha glidelås som kan åpnes midt på sekken som gjør det lettere å ta ting ut av sekken uten at du må pakke alt ut av sekken for å komme til det som ligger nederst.
 • Det er enklere å holde orden i sekken hvis den har flere rom å pakke i. Hvis du trenger noe i sekken når det er mørkt, finner du raskere frem hvis ikke alt ligger i et stort rom. Siderom med plass til drikkeflasker, medisinsk utstyr eller annet som bør være lett tilgjengelig sparer deg for mye leting og frustrasjon.
 • Er det god lufting i ryggen på sekken? God lufting er veldig behagelig. Både på sommer- og vintertid.
 • Vær kritisk år du velger sekk. En sekk med masse reimer og funkskjoner du ikke trenger er unødvendig. Se etter løsninger som passer ditt bruk.


Mat og drikke

Skal du være på tur i flere dager, blir det tungt å bære med seg mat og drikke som skal vare hele reisen. Sjekk mulighetene for å fylle drikkevann underveis før du reiser og pakk mat som veier lite og tar liten plass.


Disse tipsene holder deg mett og sparer deg samtidig for vekt:


 • Pakk med stormkjøkken og tilberede mat mens du er tur. Velg en kjele, stekepanne og kaffekjele som passer ditt bruk. Har du muligheten til å koke vann trenger du heller ikke bære med deg mye drikkevann.
 • Ta med fiskestang! På fjellet finnes det bekker og vann med fisk. Fisk er godt og har mye næring.
 • Husk fiskekort. Sjekk hvilke regler som gjelder i området du skal ferdes. Barn fisker ofte gratis.
 • Real turmat tar liten plass, har mye smak, inneholder mye næring og er praktisk å ha i sekken.
 • Drikkeflasken Katadyn Befree har et integrert filter som gjør at du kan fylle flaska og drikke vann fra alle ferskvannskilder. Selv om vannet er møkkete når du fyller det i flasken, filtreres det i tuten og kan drikkes. Med Katadynflaske slipper du å bære med deg vann. 99,9 prosent av alle bakterier og parasitter blir fanget opp av filteret og fjernet fra drikkevannet.


God søvn

En god sovepose er kanskje det viktigste du har i sekken når du skal sove ute i det fri, og for sesongen vi er inne i nå er det to soveposetyper som gjelder, 3- og 4-sesongspose. Den norske fjellssommeren er sjelden plagmomt varm og hvis du skal på fjelltur bør du vurdere en sovespose som har komfortgrense ned mot null grader celsius eller mindre. 3-sesongsposene er beregnet for bruk vår, sommer og høst og blir sjelden for varm i fjellheimen. Er du frossen, bør du vurdere 4-sesongspose, også på sommeren. 

Dette må du tenke på når du velger sovepose:


 • Varme går ofte på bekostning av vekt og størrelse. En varmere pose veier mer enn en pose med mindre isolasjon. Vekt er viktig når man skal på tur og vurder om varme eller vekt er viktigst for deg når du velger sovepose.
 • Skal du velge sovepose med dun eller syntetisk fyll? Både nyere syntetiske soveposer og dunposer varmer godt. Fordelen med dun er at det er enklere å komprimere enn syntetiske materialer og tar mindre plass i sekken. Fordelen med syntetiske poser er at de holder på varmen selv om de blir våte og at de er lettere å tørke.
 • Hvis du synes det blir trangt og klaustrofobisk i en «vanlig» sovepose, finnes det romsligere, rektangulære poser med god plass til bena.
 • Det er lurt å bruke en lakenpose i soveposen. Lakenposen fungerer som sengetøy og er lettere å vaske enn soveposen. På varme netter er det ofte nok å ligge inne i lakenposen og å trekke soveposen over hvis det blir kjølig. En lakenpose vil også isolere deg enda bedre på kald netter.
 • En oppblåsbar hodepute tar lite plass i sekken, men gir deg mye komfort når du skal sove eller hvile.

Ligg godt

For å sove godt, holder det ikke med en god sovepose. Om underlaget er hardt, kaldt eller ulendt er det også nødvendig med et godt liggeunderlag.


Det finnes liggeunderlag beregnet på kalde netter og korte, lange, smale eller store kropper. Det opp til deg å vurdere hva du skal bruke liggeunderlaget til, og hvor god plass du ønsker å ha når du sover. Du bør også vurdere hvor glatt liggeunderlaget er. En glatt sovepose mot et glatt liggeunderlag kan bli i veldig irriterende hvis det er helling på terrenget du overnatter i. 


Opplev mer med kikkert

Mye av det som skjer i naturen skjer for langt unna til at vi klarer å se det godt. Hvis du ikke har kikkert. Kikkerter finnes i ulike størrelser og prisklasser som får deg tettere på begivenhetene. Enten det er små eller store skapninger i sentrum. En kikkert kan veie lite og ta liten plass i sekken, men likevel berike turen.  

Hold baggasjen tørr

Når det regner er det nødvendig med tiltak som holder innholdet i tursekken tørt. Mange sekker kommer med regntrekk, men hvis det ikke følger med regntrekk, eller trekket er ødelagt, er det viktig å kjøpe et nytt så man alltid er forberedt på regn. Et regntrekk er likevel ikke nok for å holde sakken helt tørr. Regner det mye, vil det komme vann inn i sekken.


Tørrposer holder bagasjen i sekken tørr, selv om det kommer vann inn i sekken. Noe av utstyret du har i sekken tåler vann, men skiftetøy og sovepose bør være tørt når det skal brukes. derfor bør du alltid ha minst et skift pakket i tørrpose.

Pakker du mat og drikke i tørrposer, forhindrer du også at fukt lekker ut inne i sekken.

På fjellet hender det også at man blir nødt til å krysse elver. Da er det kanskje ikke til å unngå at sekken blir våt, men med tørrposer sørger du for å alltid ha et tørt skift eller tørre sko til kvelden.

Hold insektene unna

Mygg og knott kan ødelegge turopplevelsen. Hvis insektene er pågående blir det vanskeligere å gå, fiske eller hvile. Myggen kan skremmes på flere måter. Du kan bruke myggspray, myggservietter og myggspiraler, men det som fungerer best er myggjager og myggnett.


Skal du stå lenge stille på et sted, for eksempel å fiske, er det enkelt å ta på en hatt med myggnett. Da slipper du irriterende insekter i ansiktet.


Har du en Thermacell myggjager, får du en myggfri sone på cirka 20 kvadratmeter. Myggjageren kan ligge utenfor teltet eller festes i beltet når du går, og sørger for at fjellturen ikke blir ødelagt av insekter.


Ull er gull, også på sommeren

Pakker du ekstra ullklær i sekken sparer du plass. Ull puster like bra om sommeren som om vinteren og er godt egnet som turplagg. Etter lange turer til fjells blir det fort klamt på ryggen, men hvis du henger ulltrøya til tørk når du slår leir blir den tørr, luktfri og klar til bruk dagen etter. Har du også skiftetøy i ull, holder det med med få plagg på tur. Det finnes tynne ullplagg som passer utmerket til sommerbruk i fjellet.


Et tips er å henge ulltøyet ut om natten. Fukten i natteluften vil trekke inn i klærne om natten og fordampe når sola og varmen øker. På den måten har du alltid nyrensede klær når du våkner.


Pakk med turshorts

Når det er varmt og godt på fjellet, er det godt å kunne kle seg lett. Turshortsene er behagelige og smidige, samtidig som de er laget i materialer som tåler røff bruk. Turshortsene kommer i forskjellige lengder og varianter, er lette og tar liten plass når du pakker de ned i sekken.

 

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi