Sykkel

En sti i hver havn

Vegard jobber offshore og har alltid en sykkel stående ved senga. Til sjøs er det trialsykling som gjelder, når han går i land prøver han å finne bratte, steinete stier.


Nye stier frister alltid. Sjømann og syklist Vegard Skorpen (27) tester norske og utenlandske stier som han har sett andre terrengsyklister bruker. Det har gitt han gode sykkelopplevelser i blant annet Frankrike, Østerrike, Skottland, USA og Finland. Den reisende syklisten mener sosiale medier er en snarvei til hårete sykkelopplevelser.


– Sosiale medier er en kjempefin veiviser til kule sykkelstier. Uansett hvor jeg er, sjekker jeg alltid hvor de gode lokale terrengsyklistene sykler før jeg tester løypene selv. Da finner jeg alltid løyper jeg liker, sier Skorpen.

Du trenger ikke reise langt

Som sjømann tilbringer Skorpen mye tid på båt, men de store bevegelsene på dekk gjør det vanskelig å sykle, selv om han sykler der også. Når han legger til kai, starter jakten han på gode sykkelopplevelser. Og det er mye å velge mellom, også hvis du bor i Norge. Ålesund-syklisten har landlov tre dager i uka. Da sjekker han Strava, trailguide og Instagram på jakt etter nye steder å sykle. Nå jobber han i Stavanger-området og sykler mye der, men det er i Oslo han trives best og sykler mest.


– Nordmenn går mye på tur og derfor er stinettet rundt de største byene ofte stort. Jeg har syklet mye i skogene rundt Trondheim og Oslo og har funnet mange gode løyper i Bymarka i Trondheim og Oslo-marka, sier Skorpen.


Fordi snøen blir tråkket ned, er de mest brukte stiene også fine å sykle på om vinteren. I Oslo og Trondheim er det alltid mulig å finne en sti som passer ditt nivå. Hele året. Skorpen har funnet noen favoritter.


– Det er to-tre steder jeg ofte vender tilbake til. Skal jeg på lang sti-tur er det Østmarka som gjelder. Skal jeg sykle i grovere terreng eller bratt nedoverbakke er jeg mye på Vettakollen og Romsås. På Vettakollen er det morsom sykling med mange bratte og steinete stier. På Romsås får du mye av det samme og i tillegg går det en enkel grusvei til toppen. Da bruker jeg mindre tid på å sykle opp og får mer tid til nedkjøringer. Det liker jeg, sier Skorpen.


Vettakollen ligger mellom Sognsvann og Holmenkollen. Romsås ligger i Lillomarka, Nord-Øst i Oslo.

Alltid elsket sykkel

Skorpen har en allsidig sykkelbakgrunn. Han var den som alltid dro sykkelen opp på bakhjulet og fikk oppmerksomheten til alle i skolegården eller sladdet så grusen sprutet foran føttene på de andre gutta. For å få nye utfordringer gikk han etter hvert over til motorisert trial, men en skade gjorde at han måtte skru av tenningen for godt og gå tilbake til pedalene og sykkeltrial. Nå er det enduro- og utforsykling som gjelder.


– Det er mye som er bra med terrengsykkel, og spesielt utfor og enduro. Det viktigste for meg er adrenalinet som pumper i nedoverkjøringene, men grunnen til at jeg har holdt på med dette i mange år og aldri kommer til å bli lei, er at jeg gjør det jeg elsker sammen med andre som deler lidenskapen for sykkel, samtidig som jeg er ute i friluft.

Møter likesinnede på sosiale medier

Skorpen er med i en gruppe på cirka 40 ildsjeler som alle liker samme type sykling. Gjennom sosiale medier avtaler de når og hvor turen går. Alle som vil, kan henge seg på.


– Jeg er sjømann og har mer fritid enn de fleste andre. Det gjør at jeg i perioder også kan sykle når de fleste jobber. Gjennom sosiale medier er det lettere å treffe folk som har tid til å sykle og få tips om bra stier. For meg er sosiale medier en kjempefin møteplass som gir meg muligheten til å sykle mer.


Nå som våren er her blir det stadig flere stier å sykle på. En løype Skorpen sykler mye på tidlig om våren er stiene rundt Hvervenbukta, Sør-Øst i Oslo. Der er det alltid mulig å sykle tidlig på sesongen.


– Bakkene på Hvervenbukta får mye sol og blir raskt tørre. De lokale kidsa er også flinke til å grave og lage løyper. Sesongen er lang og kjøringen morsom så der har jeg vært flere ganger i år.


Når snøen begynner å bli borte i høyere strøk er det et sted Skorpen stadig vender tilbake til.


– Jeg kan ikke ta båt dit, men jeg gleder meg til Nesbyen Trail Camp i slutten av april. Der har jeg vært tidligere og det er alltid bra. I år har de også en ny flowtrail som jeg gleder meg til å prøve. Bynær sykling er bra, men det er noe eget å sykle på stier som strekker seg fra snaufjellet, gjennom skogen og helt ned i dalen. En helg med mye sykling i knallbra løyper blir en veldig god start på utforsesongen!

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi