<br/>Firebarnsfamilien Eidslott lever for tiden de deler ute i det fri.
Topptur


Firebarnsfamilien Eidslott lever for tiden de deler ute i det fri.

Familien Topptur

Eidslott-familien går på mer enn hundre turer i året.


Med to år gamle Matteo i bæremeis danner pappa Eivind og mamma Katrine baktroppen når familien Eidslott er på topptur. I front forserer eldstedatteren Gjendine (14) naturlige hindringer på samme måte som hun har rukket å gjøre i en årrekke, tett etterfulgt av søstrene Marikken (12) og Ea (11).

 – Barna våre vil gjerne ut i naturen – om det er med randoneeski, langrennsski eller tursko på bena, fastslår pappa Eivind Eidslott. 


Både han og kona Katrine var aktive friluftsentusiaster før de fikk barn.


- Etter at vi ble foreldre, ble friluftslivet enda mer aktivt, og enda rikere. 


Eivind jobber i et stort reklamebyrå og Katrine er advokat. Familien bor i Oslo, men går over hundre dager i året på ski eller til fots i Jotunheimen, og på andre turstier og topper i inn- og utland. Selv om det er et stort aldersspenn mellom yngstemann på to og den eldste datteren, synes de det er lett å lage gode turopplevelser for alle medlemmene i familien.


– Vi bærer ofte Matteo i bæremeis, eller trekker ham i pulk om vinteren. Hvis han ønsker å gå selv, deler vi oss. Selv om vi gjerne har et mål om å komme oss på toppen av fjellene vi besøker, må vi være fleksible når vi er på tur. Gjendine er jo like sterk og utholdende som en voksen person – og vil kjede seg hvis hun stadig må vente på lillebror. Alle må få passende utfordringer, sier Eivind.

Lunsj på toppen av Store Soleibotntind (2083 m.o.h.) i Hurrungane. Fra venstre: Gjendine (14), Matteo (2), Ea (11), Marikken (12) og Katrine (42). I bakgrunnen reiser Store Austanbotntind (2203 m.o.h.) seg.

 

Toppturer til værs

Den norske turforening (DNT) merker en økende interesse fra eldre, unge og familier som ønsker å delta på deres arrangerte toppturer. Medlemstallene vokser for nittende året på rad og i år rundet Den norske turforeningen 300.000 medlemmer. I løpet av de siste fire årene har DNT fått 50.000 nye medlemmer.

 

 – Det å gå toppturer har mer eller mindre blitt en folkesport, sier Mari Stephansen i DNT.

 

25 prosent av alle nordmenn planla en eller flere toppturer i sommer, ifølge TNS Gallup. Av alle toppturister er det flere som går oppover om sommeren enn vinterstid, men stadig flere foretrekker også å til topps på ski.

 

 – Folk ønsker å gå med en erfaren turleder for å lære seg hvordan man mestrer bratt terreng. Kunnskap som er spesielt viktig om vinteren, avslutter Stephansen.

Ea Eidslott (11) på randotur til toppen av Blæja (1420 m.o.h.) i Sunnmørsalpene. Sunnmøres høyeste fjell – Kvitegga (1717 m.o.h.) er kulisse.

 

Vær ærlig

Eivind Eidslott har skrevet flere bøker om toppturer med barn. Han har erfart at barn som skal på tur ønsker den samme informasjonen som voksne. De vil vite hvor langt de skal og hvor lenge de skal gå. Mange foreldre runder kanskje ned når de legger frem planene for barna, men Eidslott har erfart at det kan slå feil ut.

 

– Er det noe barn kan, så er det å avsløre en løgn. Sier du at dere skal gå i en time, eller bare opp den nærmeste bakken, innstiller barna seg på det. Får de en kontrabeskjed når de har nådd liksom-målet, kan resten av turen bli tung, advarer Eidslott.

 

Familien Eidslott har hytte i utkanten av Jotunheimen og tilbringer hver ledig helg og alle ferier på hytta. En ny dag, betyr en ny tur, og pappa Eivind forteller at man ikke må undervurdere barna. Det hjelper ikke å «lure» de lenger og lenger opp på fjellet. De skjønner at bare halve jobben er gjort når man er på toppen og at de også skal ned. Nest eldste datter Marikken har Down syndrom, og sørger for at foreldrene alltid får hundre prosent ærlig respons.

 

– For Marikken er det på mange måter helt ulogisk å gå til toppen av et fjell. Derfor kan hun noen ganger være litt spørrende og umotivert når hun vandrer oppover. Men når vi kommer fram til toppen, er hun alltid sprudlende glad. Og det er ingen som er så rask på returen som henne, sier Eivind. 

Katrine, Ea og Gjendine Eidslott på fergekaia ved Skår på Sunnmøre – etter å ha kjørt på ski fra fjellet Skårasalen (1542 m.o.h.) ned til Hjørundfjorden.


Topp-premien

Gaver eller premier virker ofte motiverende på barn og det kan være lurt og legge inn noen «etappeseire» på ferden mot det endelige målet. Eivind og Katrine har skjønt hva som fungerer for sine barn.


– Begynner det å gå tungt, hjelper det med en god smak i munnen og vi har alltid med rosiner eller nøtter å dele ut på vei oppover.  Selve gull-gulrota ligger derimot gjemt på toppen. I flere år fortalte vi barna at Kaptein Sabeltann hadde gjemt en stor sjokoladeplate inne i varden på det endelige målet. De eldste har jo avslørt spøken for lengst, men følelsen av å åpne en sjokolade etter lang og tung vandring mot «skatten» vokser man aldri fra, sier Eidslott.


Der godsakene virker forlokkende på barna, er det mer naturlige gleder som trekker ekteparet Eidslott mot varden. For hvis du er på tur oppover, venter alltid noe godt på toppen.


– Å prøve å nå ulike fjelltopper gir oss unike naturopplevelser. At vi kan dele disse turene sammen med barna våre, gjør opplevelsene enda rikere. Utsikt gir alltid ny innsikt – både for store og små.


Pakkeliste:

De største barna har egen sekk og bærer egne klær og nistepakker. Det er viktig å pakke lett, men pakk for kaldt vær, selv om sommeren.

  • Ekstra sett ullundertøy
  • En lett dunjakke
  • Lue, votter og en buff må være i sekken hele året. Det kan være kaldt på toppen.
  • Kikkert
  • Nødbivuakk
  • Førstehjelp
  • Sportsteip
  • Solkrem
  • Kart og kompass
  • Mobiltelefon

Antrekk:

Ullundertøy, fleecegenser, skalljakke, skallbuks og gode tursko. Solbriller. Og shorts – hvis det er fint vær.

Mat:

Ta med rikelig nistemat. Vi nøyer oss med brødskiver og pålegg. I tillegg har vi rosiner, nøtter, kjeks og sjokolade som «motivasjonsmat». Og gjerne både vann og varm saft eller kakao som drikke. Skal vi på ekstra lang tur tar vi med turmat som skal tilsettes kokende vann – en middag til hver gjør godt for slitne kropper.

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi