Friluft

Forleng levetiden på tur-tekstilene

Impregnerer du klær og sko, holder de lenger. Og du sparer penger.


Impregnering hindrer fuktighet og møkk fra å trekke seg inn i plagget og gjør gamle plagg som nye. Slik er det med skoene også, skal de holde seg vanntette, må de etter-impregneres en gang i blant. Du trenger ikke gjøre det etter hver tur, men det er viktig at skoene rengjøres når de blir skitne. Hvis ikke vil møkk og lort trekke inn i skoene og tørke dem ut.


Det finnes ulike rengjøring- og impregneringsmidler for ulike materialer. Velg produkter som passer dine sko.


Impregnering av sko


Skinnsko må først rengjøres, så impregneres med enten spray eller voks. Voks innebærer mer jobb enn spray, men det metter skoene bedre og holder dem pene og vannresistente lengre. Du kan påføre voks med klut eller fille, men det beste er å bruke skobørste. Når man bruker skobørste setter voksen seg bedre i skinnet. La voksen tørke naturlig før skoene brukes.


Ikke bruk skotørker eller hårføner for å fremskynde tørkingen. Det kan ødelegge skinnet. Sko med syntetisk overdel må også rengjøres før de impregneres. Hold deretter sprayen 10-15 centimeter unna mens du sprayer skoen med impregnering. Da fordeler impregneringen seg og skaper en jevn beskyttelseshinne over hele overdelen på skoen.

Impregnering av skallklær


Noen tror skallklær blir mindre vannresistente av å vaskes, men slik er det ikke. En vask gjør skalljakken og buksen mer resistente for fukt, og forlenger levetiden. I likhet med sko, er det viktig at du også rengjør turplaggene dine før de impregneres.


De ulike turtøyprodusentene bruker ulike membraner i sine vannavvisende skallplagg. Derfor er det viktig å lese og følge vaskeanvisningen på plagget som skal vaskes. Feil vask kan skade plagget.


Bruk helst tørketrommel etter du har vasket skallplagg. Impregneringen i skallplagg legger seg ned som våt dun når det vaskes. Kjører du skallplagget i tørketrommel vil impregneringen få tilbake sin opprinnelige form, og bli «fluffy» og effektiv.


Det finnes forskjellige typer impregnering til skalljakker og skallbukser. Alle skallplagg som sier de er vanntette, kommer ferdig impregnert, men vil bli slitt og miste sine vannresistente egenskaper. Hvis du følger vaskeanvisningene på plagget, og bruker de anbefalte produktene, vil plagget få tilbake de vannavvisende egenskapene produktet hadde da det var nytt.


Se etter slitasje


Det er vanskelig å si hvor ofte man bør impregnere klær og sko. Det beste er om du selv ser på det aktuelle plagget og vurderer behovet. Legg plagget på et bord og sprut på litt vann. Hvis vannet legger seg i runde, fine dråper eller renner av, uten å trekke inn i plagget og lage våte merker, er impregneringen god nok. Trekker vannet seg inn i stoffet og lager våte flekker, er det på tide med ny impregnering.


Vurder om du trenger nytt antrekk, eller om det holder med impregnering. Da sparer du både miljø og lommebok.

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi