Langrenn

Gi hunden en god start på skisesongen

Er hunden din vant til korte spaserturer i byen, bør du ikke være overambisiøs i skisporet.


– Hunder er som oss. Er de ikke vant til å trene bør de ikke starte med lange skiturer. Det vil føre til overbelastning og betennelse i muskulaturen, sier Laila Skjulestad.


Skjulestad er hundefysioterapeut ved Anicura Sørlandet. Hun mener det er bra for alle at hundene blir med eierne både i sporet og på vidda, men det er viktig å kjenne dyras begrensninger før man legger ut på tur.


– En hund må trenes opp til å bli med på lengre turer. Er den vant til å gå korte turer i nabolaget bør det legges opp til stadig økende aktivitet fra høsten og utover vinteren før man legger ut på lengre tur i kupert terreng.


Hundene er som oss når de er på tur. De er bare litt mer ivrige etter å komme seg ut. Mens vi synes det er godt med en inne-dag i vinterværet, ønsker hundene nesten alltid å ha snø under potene, men de har også godt av mat og hvile-pauser.


– Som med oss, er det fint at dyra får seg en god pause hvor de kan spise og slappe av samtidig som de har det varmt og godt. Ta med et liggeunderlag og noe å dekke hunden med når dere er på skitur. En Jerven-duk er vindtett og gir hunden god beskyttelse. Den tar liten plass og perfekt og ha med på tur, sier Skjulestad.


Tenk sikkerhet

Skal du på tur i marka eller fjellet, er det mange som helst går med brede ski med stålkanter. Hvis du har hund bør du derimot ha ski uten stålkanter.


Med jevne mellomrom kommer det hunder med kuttskader inn til dyreklinikken på Sørlandet, og det er ofte stålkanter som har skylden.


– Hvis en hund kommer borti stålkanten på en ski, blir det stygge skader og mye blod. Derfor bør du ha med førstehjelpsutstyr på skitur hvis du har hund. Selv om du har ski uten stålkanter, er det mange som ikke har det, og det er fort gjort at en ivrig hund kutter seg opp på andres ski.


Har du med deg en førstehjelpsmappe med kompress og selvheftende bandasje, har du det som skal til for å stoppe blødningene. Du skal ikke stramme bandasjen for hardt, men det er viktig at kompressen sitter. Surrer du en runde sportstape utenpå bandasjen, kan du stole på at den ikke løsner.


Det beste er om du klarer å forhindre at hunden blir skadet, og da er det aller viktigste er å være oppmerksom.


–  Det hender jeg møter hunder i skiløypa uten å se eieren. Da er det også større risiko for at det skjer en ulykke. Men hvis ulykken allerede har skjedd, er det viktig å stoppe blødningen, så må dere komme dere til dyrlegen. Det er ikke uvanlig at hunden sliter med å gå etter en kuttskade så man kan bli nødt til å bære langt, sier Skjulestad.


Sko og klær er viktig, også for hunden

– Dekken er det viktigste plagget til hunden, og det er viktig at den er vindtett, sier Skjulestad.


Mange strikker fine plagg til hundene sine, og det er både hyggelig å fint, men hundefysioterapeuten mener det ofte ikke er nok.


– Ull gir masse varme, men hvis det blåser gjør ikke den strikkede dekken mye nytte. Så hvis du og hunden din skal ha det fint på tur, bør du kle den i noe som er vindtett og holder den varm og god. Tar du på hunden dekken, må den dekke rumpa og haleroten. Og ikke glem potene.


Salt, grus og snø sliter på potene. Noen hundeeiere opplever at de firbente får sprekker i potene og mye smerter når de skal ut på vinterføre.


– Det kommer inn en del hunder hvor grus, salt og skitt har klistret seg fast til potene. Det fører naturligvis til irritasjon og sårdannelser. Derfor er det lurt å spyle potene etter turene i vinter.


For å unngå såre og kalde poter anbefaler Skjulestad sokker. Både i byen og på skisporet.


– Små hunder fryser mer enn store. Jeg ser ofte små hunder som løfter bena fra den kalde bakken for å unngå å fryse. Har du en liten hund bør den ha på sokker i kulden. Det er også noen hundepoter som ikke tåler snø, og på skare bør alle hunder bruke sokker. Hunder kan også kutte seg på skaresnø, så det er enda en god grunn til å ha med seg førstehjelpsutstyr på tur, avslutter Skjulestad.

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi