Topptur

Gjør deg klar for topptur

Ferdes du på fjellet vinterstid er sikkerheten viktigst. Skal du på tur må du alltid ha med basisutstyret, og bruk gjerne huskeregelen ASSS: Alltid skredsøker, spade og søkestang.


Smidig nedkjøring

Hvis du ikke har noe imot å dra med deg litt ekstra vekt opp, og ønsker ski som skal yte bra på puddersnøen, bør du vurdere brede ski. Er skiene 100 millimeter eller mer under støvelen, kvalifiserer det til å være en bred ski, velegnet for gode nedkjøringer i løssnø. Jo bredere ski du har, desto bedre flyt får du nedover bakken når det er mye snø. Ulempen med brede ski er at de er vanskeligere å legge på kant i svingene når du kjører på hardere underlag. Og det må man være forberedt på i Norge. Det er ofte pudder i en del av nedkjøringen mens du kan møte mye hardere underlag i andre partier. 


Raske oppturer

Hvis du liker oppturen best og fokuserer på en rask og smidig tur, kan smalere ski være det beste for deg. Smale ski veier mindre enn brede og er også lettere å vende, og manøvrere når du traverserer din egen kroppshøyde. 


Er du nybegynner på topptur, gjør du det lettere for deg selv hvis du velger smale ski, og det kan være lurt å velge en ski mellom 88 og 96 millimeter bredde under støvel.


Mange prioriterer vekt når de velger utstyr. Går du lange turer er vekt viktig, men hvis du går turer på gjennomsnittlig lengde vil ikke vekten bety så mye.


Hvis du går lange turer, og velger lette ski for vektens skyld må du også være bevisst hvilke støvler og bindinger du velger. Det er totalvekten som er viktig hvis du prioriterer vekt, men det viktigste er at sammensetningen er riktig. Velger du en tung ski og lett sko, vil du ikke få utbytte av egenskapene i skiene, og motsatt. Det nytter ikke å velge lett ski om du har tung sko. 


Sikkerhet

Husk at skredutstyr aldri vil erstatte livsviktig skredkunnskap. Ta et kurs der du lærer deg å vurdere og ta riktige valg i skredterreng, så slipper du forhåpentligvis å bruke alt utstyret. Kombinerer du kunnskap med bra utstyr, er du godt rustet for fine og trygge vinteropplevelser i fjellet. 

1 Skredsøker

Alle nye skredsøkere er digitale. De viser avstand og retning til andre sendere, uavhengig av hvilke merker de forskjellige turdeltragerne har på sine sendere. Gamle, analoge skredsøkere gir en indukasjon på hvor langt unna en sender er, og er vanskeligere å lokalisere. Har du en analog skredsøker bør den byttes ut med en digital. 


Skredsøkeren skal være på kroppen, ikke i sekken. Sørg for at du kan bruke skredsøkeren før du legger ut på tur. Om skredet går, kan det være for sent. 


2 Spade

Om skredet har gått, har man dårlig tid. Sørg for at spaden du skal grave med har aluminiumsblad og tåler hard belastning. Spader med aluminiumsblad er dyrer enn de med plastblad, men styr unna billig plastspader. De kan knekke når du trenger dem mest. 


3 Søkestang

En sender/mottaker hjelper deg med å avgrense et søkeområde, men for å lokalisere en person under snømassene sparer du mye tid hvis du bruker en søkestang. Den hjelper deg med å finne nøyaktig sted for hvor du bør grave, og kan gi deg livsviktige sekunder. 240 centimeter er god lengde på en søkestang. 


4 Skredsekk

Hvis du blir tatt av et skred, er det om å gjøre å havne så langt opp i skredet som mulig og ikke havne under all snøen. En skredsekk med ballong gjør det større, og i et skred vil større objekter havne i nærmere overflaten enn små. Trekker du i utløsersnoren blåser ballongen seg opp og holder deg over de verste snømassene. De røde eller oransje ballongene gjør deg også mer synlig i snøten. 


Mammuts Protection Airbag system har også traumabeskyttelse. Det vil si at ballongen beskytter hodet mot slag når den er oppblåst.


5 Ekstra hansker

Et par ekstra hansker er fint å ha med seg i sekken. Det er fort gjort å miste en hanske på fjellet, og det kan bli alvorlig!


6 Buff

Været skifter raskt på fjellet. Selv om sola skinner når du legger ut på tur, kan værforholdene endres. En buff er perfekt til å beskytte nakke, hals og ansikt mot vær og vind. 


7 Jakke

Jakker med syntetisk fyll tåler vann bedre enn dun og varmer nesten like godt. Det er lett å komprimere og pakke i sekken, og fin å ha når du skal ned fra fjellet, eller hvis være slår om. 


8 Goggles

Om det blir skikkelig snøstorm er goggles det eneste som virkelig beskytter øynene. Har du brilleglass som passer lysforholdene hjelper de deg også med å se konturer i landskapet. Brillene bør være tilpasset hjelmen.


9 Hjelm

Å beskytte hodet er vel så viktig ute i fjellet som i alpinanlegget. Velg gjerne en hjelm som er designet for topptur, med ekstra god ventilasjon og lett vekt.


10 Vindsekk

Vær alltid forberedt på det verste. Blir det dårlig vær, eller trenger man å sitte i ro og vente på hjelp, holder man bedre på temperaturen og motivasjonen under en vindsekk.


11 Førstehjelpsskrin

Her er det opp til deg å avgjøre hva du har bruk for på den aktuelle turen. Er det flere som reiser på tur sammen kan dere fordele førstehjelpsutstyret mellom dere. Da kan dere ha med mer utstyr for å være forberedt på mer. 


12 Kart og kompass

Dette er et must for å navigere på tur.


13 Hodelykt

Hvis uhellet er ute blir det raskt mørkt, og vanskelig å navigere. Da blir hodelykten livsviktig for å se, eller bli sett. Skal du kjøre ski i mørket er det vitkig med en kraftig hodelykt som er beregnet for skikjøring. Da ser du konturene i terrenget bedre enn med en «vanlig» linse.


14 GPS

Ved redusert sikt er det veldig nyttig med en GPS. Mange har GPS på telefonen, men vær obs på at batteriet på en mobiltelefon er mye dårligere enn på en GPS. Det er også mange området som ikke dekkes av GPS'en på mobiltelefoner. Da trenger du en skikkelig GPS for å finne frem.


15 Ski

Skal du kjøpe nye toppturski finnes det mye å velge mellom. Det finnes ikke én toppturski som er best til all slags bruk, og det viktigste er at du vet hva du skal bruke skiene til, før du kjøper.


16 Støvler

Riktige støvler er minst like viktig som gode ski. Støvlene må sitte godt og passe føttene hvis du vil ha maks utbytte av skikjøringen. I for store støvler vil føttene skli rundt og da vil heller ikke svignene sitte som de skal. Støvlene skal sitte godt på foten, samtidig som de må være komfortable nok til at du kan ha de på en lang dag. Be gjerne betjeningen om hjelp til å tilpasse støvlene.

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi