Friluft

God søvn gjennom fire sesonger

Riktig sovepose gir god søvn som igjen gir gode turopplevelser, men det holder ikke med én sovepose gjennom hele året.


Når man velger sovepose er det viktig å legge egne preferanser til grunn. Det er viktig å ta hensyn til hvor lang du er, om du er gutt eller jente og hvilken trivselstemperatur du har.

 

Soveposer finnes i forskjellige størrelser. Bruker du en sovepose som er for stor, vil kroppen din slite med å varme opp hele posen. Hvis posen er for lang, vil det bli kaldt i tomrommet i bunn av posen, og du vil fryse på bena. Er posen for liten, kommer føttene dine til å være i kontakt med bunnen av posen, presse dunet sammen og miste isolasjon. Da vil du også fryse på føttene.


Jenter har i snitt en høyere trivselstemperatur enn gutter og det finnes poser som er spesielt formet for kvinnekropper. Les merkingen på soveposen nøye eller be betjeningen om hjelp for å finne riktig sovepose.

Soveposer deles inn i tre hovedtyper:

 

 • Tresesongposer
 • Sommerposer
 • Vinterposer

 

Tresesongsposer

Tresesongposene kan brukes vår, sommer og høst, men er ikke laget for vinterbruk. Skal du kun ha én sovepose, og ikke trenger å bruke den vinterstid, kan tresesongpose være et bra valg. Men med en tresesongpose vil du måtte bære unødvendig tungt på sommerstid og kanskje fryse litt sent på høsten og tidlig på våren. For å gjøre jobben på kalde netter, bør tresesongposer ha en bra nakkekrage. For å gi luftemuligheter på litt varmere netter bør den ha glidelås i hele posens lengde. Tar du et yttertrekk eller en annen tynn sovepose utenpå tresesongposen, vil det dannes et isolerende luftlag mellom de to posene. Da kan tresesongposen også brukes som vintersovepose.

Sommerposer

Det er stor forskjell på hva slags sommersovepose man har behov for. Skal du telte i skogen i lavlandet har du naturlig nok mindre behov for en varm sovepose enn om du skal sove under åpen himmel på fjellet. På fjellet må du regne med minusgrader, selv midt på sommeren. Da bør du ha noe som varmer mer enn en sommersovepose.


En varmere sovepose betyr også mer vekt i sekken så tenk gjennom hva du skal bruke posen til før du velger. Tynne dunposer kan fint tåle temperaturer ned mot null grader. De tar liten plass og veier cirka en halv kilo. Velger du en lett sovepose, er det viktig å ha et godt liggeunderlag ettersom de tynne posene gir lite isolasjon ned mot bakken. 

Vinterposer

Sover du mye i telt i Norge om vinteren må du være forberedt på temperaturer ned mot 20 kuldegrader. Vinterposenes viktigste formål er å holde deg varm og det går på bekostning av vekten. Vintersoveposer i kunstfiber veier gjerne mellom to og tre kilo mens en dunpose kan være en kilo lettere, men prisen på vinterposer i dun er høyere enn prisen på vinterposer med syntetisk materiale.


Vinterposer har kortere glidelås enn de andre soveposene. Det gjør vintersoveposene tettere og varmere, men gir deg samtidig muligheten til å lufte på varmere netter. En vinterpose skal også ha snøring rundt hodet og isolert nakkekrage med stramming.

Dun eller kunstfiber

Det finnes et stort utvalg av soveposer fylt med dun eller syntetiske materialer. Dun har et godt rykte hos mange nordmenn, men i dag finnes det like gode og varme soveposer med syntetisk fyll. De største forskjellene er vekten. Velger du dun er det flere forhold å ta hensyn til.

 

Hva er dunblanding (Composition of Filling)?

Fóret i en dunpose består svært sjelden kun av dun, men en blanding av både dun og fjær. Dunblandingen, eller Composition of Filling, viser hvilket forhold det er mellom dun og fjær i soveposen. Er dunblandingen 80/20, består fyllet av 80 prosent dun og 20 prosent fjær. En sovepose med høy dunprosent er normalt sett både varmere, lettere og dyrere enn en jakke med lav dunprosent.

Fjærene i fyllet bidrar med å transportere bort fukt, og sørger for at jakken holder seg fluffy ved å binde dunet sammen.


Hva er dunspenst (Fill Power)?

Dunspensten angir hvor bra hvert dun fyller og hvor bra det holder formen. Dette er avgjørende for hvor godt dunet klarer å holde på luft og isolere. Den vanligste måten å måle dunspensten på, er i en skala som heter Cuin (cubic inches per ounce).

For å måle dunspent og Cuin, plasserer man 20 gram av dunet som skal testes i en glass-sylinder og legger et løst lokk på toppen. Når man slipper lokket i sylinderen vil lokket bli løftet av dunet. Hvor høyt i sylinderen lokket ligger angir dunets Cuin.

Har soveposen mellom 500 og 650 dunspenst er den varm og lett nok til de fleste forhold. Har jakken 800 til 900 i dunspenst, er den lett i vekt og samtidig varm nok for veldig kalde forhold.

 

Hva er fyllmengde (Net Fill Weight)?

Isolasjonsevnen til en dunpose er avhengig av dunblanding, dunspenst og fyllmengde. Det er ikke alltid en merkelapp opplyser om fyllmengde, men fyllmengden forteller hvor mange gram dun som er puttet inn i en sovepose.

Selv om posen har mye fyll, betyr ikke det at den er varm. Man er avhengig av at fyllet er i god kvalitet. Har posen mye fyll, høy Cuin og stor prosent dun, er den varm.


Syntetisk

 • Syntetiske soveposer fortsettere å varme, selv om de blir våte.
 • Syntetiske soveposer er billigere enn dun.
 • Syntetiske poser veier mer og tar større plass enn dun.
 • Det er lettere å rengjøre en sovepose med syntetisk fyll og få tilbake de samme kvalitetene den hadde før vask enn det er med en dunpose.
 • En sovepose med syntetisk fyll kan henge og tørke eller ligge på et gulv med varmekabler. Det går ikke med en dunpose.


Dun

 • Dunposer varmer bedre enn syntetiske i forhold til vekt.
 • Dunposene er lettere å komprimere enn syntetisk og tar mindre plass i sekken.
 • Dunen kollapser hvis den blir våt, og slutter å varme. 
 • Dunposer er dyrere enn syntestiske.
 • Vask av dunposer krever mer forsiktighet enn vask av syntetposer og tørketrommel for å få tilbake den opprinnelige kvaliteten.

 

Tips

 

Hvis du har en sovepose som er for stor, eller om et av barna skal låne din sovepose, finnes det et enkelt triks. Bruk en lisse eller rem til å snurpe

igjen posen litt nedenfor føttene. Da kan du lett justere soveposen så den blir i riktig størrelse til brukeren . Det blir lettere for en liten kropp å varme opp soveposen og barnet vil sove bedre. Husk at soveposer kommer i ulik fasong. Hvis man sover urolig, eller ikke er vant til å sove i sovepose

kan det være lurt med en romslig eller rektangulær pose.

 

Vedlikehold

 Ikke rull soveposen. Dun og kunstfiber skal være flettet inn i hverandre for å isolere beste mulig. Dette ivaretas best hvis soveposen stappes ned i pakkposen. Rulles posen sammen hver gang den pakkes ned, vil alle fibrene i soveposen legge seg samme vei, eller ved siden av hverandre, og ikke flettes sammen som de bør. Da mister posen isoleringsevner. 


Pakk opp soveposen etter du har vært på tur og heng den til lufting. Etter at posen har blitt luftet bør den puttes i oppbevaringsposen som ofte følger med når du kjøper sovepose eller en annen luftig og romslig oppbevaringspose. Ikke oppbevar soveposen i pakkposen. Soveposen vil endre form og miste isolerende egenskaper hvis den ligger sammenklemt over lengre tid.

 

Du kan vaske små soveposer med dunfyll hjemme, men da er du avhengig av å tørketromle etter vask. Det er viktig at dunen tørker raskt, ellers vil den

klumpe seg sammen, miste isolerinsegenskaper og begynne å lukte vondt. Husk å ha posen ioppbevaringstrekket under tørking i trommel.

 

Større dunposer bør leveres til et vaskeri som har kompetanse på vask av dunprodukter.

 

Hvis du bruker lakenpose inne i soveposen, vil det fungere som sengetøy og dermed hindre soveposen i å bli møkkete. Da blir ikke behovet for å vaske soveposen like stort.

  

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi