Foto: Mammut
Topptur

Foto: Mammut

Slik fungerer skredsøkeren

Og slik tester du den


En skredsøker sender ut og tar imot signaler fra andre skredsøkere. Alle skredsøkere på markedet sender på samme frekvens og «snakker» med hverandre, men skredsøkere kan ikke søke etter RECCO-brikker eller mobiltelefoner.


En moderne skredsøker er digital og har to eller tre antenner. En analog skredsøker har bare en antenne og sender kun ut lydsignaler. Hvis du har en analog skredsøker anbefaler vi deg å oppgradere til en digital, og helst en med 3 antenner.


Uansett hvilken skredsøker du kjøper er det absolutt viktigste at du trener med den, og kan bruke den. Når uhellet er ute er det for sent å begynne å lære å bruke søkeren. 


Livsviktige skredsøkertips

  • Skredsøkeren skal festes i selen på kroppen og ikke ligge i sekken. Om du har en innsydd lomme med glidelås på skibuksa kan du legge den der.
  • Hold minst 20 centimeter avstand mellom skredsøker og elektronikk som mobiltelefon, GPS, GoPro eller lignende når søkeren er i SENDE-MODUS.
  • Hold minst 50 centimeter avstand mellom skredsøker og elektronikk som mobiltelefon, GPS, GoPro eller lignende når søkeren er i SØKE-MODUS.
  • Skift alltid batteri når det er mindre enn 60 prosent batterikapasitet igjen.


Gruppesjekk

Test skredsøkere før dere går på tur, og det er viktig at alle tester sine sendere. Det hjelper lite for deg om din sender fungerer som den skal hvis de andre i gruppa ikke har søkere som virker eller vet hvordan de skal brukes.


Slik tester dere at søkerne fungerer: 


Person A i gruppa plasserer seg 20 meter foran resten av gruppa og slår sin søker på SØK. Resten av gruppa slår sine søkere på SEND. En og en fra gruppa går fram og forbi person A (den som søker). Slik kan person A sjekke at han får inn signal fra hver og en. Det skal være cirka en meters avstand mellom den skredsøkeren som søker (person A) og den som sender. Her er det viktig at person A sjekker om avstanden som vises på skredsøkeren stemmer med den faktiske avstanden til skredsøkerne han "leter" etter.


Etter at alle i gruppa har passert person A skal de stå på en lang rekke og skru over sine søkere på SØK. Deretter passerer person A hele gruppa med sin søker skrudd over på SEND for å sjekke om de andre får inn hans signaler. Etter gjennomført test skrur alle over til SEND. Nå vet dere at alle skredsøkere i gruppa kan ta imot og sende ut signaler.

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi