Foto: Runkeeper.com
Løp

Foto: Runkeeper.com

Hvordan holde seg i form og unngå skader

Tanken på å måtte slutte med løping på grunn av skade eller utmattelse kan virke skremmende for noen. Heldigvis kan dette forhindres med hjelp av en god balanse mellom aktivitet og hvile.


Kroppen har god selvinnsikt – hør på den

Da jeg trente mot mitt første maraton ga tanken på trening meg energi. Jeg lagde en detaljert fem måneders plan og fylte timeplanen min med løp og cross-training økter. Etter en måned begynte hoften min å verke. Smerten ga seg med en gang jeg startet å løpe, men den ville alltid komme tilbake etterpå, enda verre. Jeg brukte et par dager på å pleie smertene ved å ise området og tøye ut, men redselen min for å være dårlig forberedt fikk meg til å fortsette løpingen. Etter å ha ignorert kroppens signaler i et par uker for lenge våknet jeg en dag hvor det var umulig å gå smertefritt. Etter å ha tatt røntgen viste det seg at jeg hadde tretthetsbrudd i hoften. En stor beinskade – mye mer alvorlig enn den muskelstrekken jeg trodde jeg hadde. Det maratonet ble ikke løpt, for å si det sånn.


Ofte tror vi at hjernen vet bedre enn kroppen, bare for å senere innse at vi burde hørt på kroppen da smertene begynte. Nå slapper jeg av ved første tegn til smerte eller ubehag. Den tretthetsskaden satt meg på sidelinjen i 6 uker. Stol på meg, stol på kroppen. Stopp er stopp.


Ikke vær en martyr – ta hviledager seriøst

 

En annen tabbe jeg gjorde da jeg trente var å tro at desto mer jeg løp, desto mer forberedt var jeg. Det spiller ingen rolle om du er en ny eller erfaren løper – å ikke gi kroppen tid til å hvile er som å trygle etter skade eller overbelastning. Hver eneste løper trenger minst en hel dag til å hvile og komme seg. Uttøying, soving, ising av muskler, dynamiske restitusjonsgåturer, proteinrik mat etter hver økt og overholde et sunt kosthold er alle viktige deler av restitusjonsprosessen, men aller viktigst er litt fritid. Hvor enn du løper er der i morgen også, og den beste måten å forsikre seg om at du også er det er å ta en hviledag.


Vær realistisk med målene dine (og timeplanen)

 

Løping kan lett bli avhengighetsskapende når du gjør en vane ut av det. Særlig hvis man har mål om å gå ned i vekt eller bedre prestasjoner. Plutselig føler man press på å løpe hver dag, løpe flere ganger daglig, eller sentrere hele timeplanen rundt løpingen fordi du tror det hjelper deg å oppnå målene dine raskere. Det er åpenbart ikke sannheten og er ikke annet enn en oppskrift på utmattelse og skader.

 

Det beste rådet jeg kan gi til enhver som løper er å sjekke seg selv og gjøre det ofte. Hvis du har to jobber og sover lite kommer du ikke til å ha overskuddsenergien til å løpe fult ut syv dager i uken. Det er sunt å sette seg selv mål, men om de målene begynner å ta over livet ditt kommer man desidert til å ta noen usunne beslutninger. Alle løpere burde vurdere å trene med en trener. Sammen kan dere da skape en bærekraftig og realistisk treningsplan som samsvarer med din nåværende timeplan og gi kroppen din tid til å komme seg.  

Tilbake
Eksperttips
 
Langrenn

Velg riktig langrennski

 
Topptur
Vit hva du skal se etter
 
Topptur
Slik fungerer skredsøkeren
 
Langrenn
Smøre ski - så enkelt gjør du det
 
Topptur
Dette bør du ha i topptursekken