Friluft

Hvordan pakke tursekken

Pakker du riktig, har du lagt grunnlaget for en god tur.


Skal du bære tung og gå lenge er det viktig å pakke sekken riktig. Blir balansen på sekken feil blir det tyngre å bære for rygg og nakke. 


En grunnregel er at en stor sekk fordeler vekt bedre enn en liten sekk. Det betyr at man heller skal bruke en stor sekk og la den være halvfull enn å presse mye innhold i en liten sekk. Den lille sekken vil ikke fordele vekten godt nok og presse tungt på skuldrene.


Legg det tyngste inn mot sekken

  • Legg noe lett, som sovepose eller klær, i bunnen når du pakker sekken.
  • For å klare å bære stabilt bør du legge det tyngste du har inntil ryggen, midt i sekken.
  • Pass på at du ikke legger de tyngste gjenstandene på en side av sekken, men at du sentrerer vekten.
  • Hvis du har plass, kan det være lurt å pakke telt, mat og drikke, midt i hovedrommet på sekken. Det kan også være lurt å ta ut teltstenger og plugger fra pakkposen til teltet og fordele vekten på sekkens bredde.
  • Plasser lette ting øverst i sekken.
  • Kopper, bestikk, kaffekjeler og ting du ikke får umiddelbar bruk for, kan legges på toppen av hovedrommet.
  • Noe utstyr er det lurt å ha lett tilgjengelig. Førstehjelpsaker, solkrem, lykt og ekstra klær bør plasseres i egne rom som du raskt kan nå. Er du kald eller skadet har du ikke tid til å lete etter utsryr du trenger.
  • Innarbeid faste pakke-rutiner og legg tingene på samme sted hver gang. Hvis du må lete i sekken i mørket når du er trøtt og sliten, sparer du mye tid og frustrasjon hvis du har en anelse om hvor du skal lete.


Pakk en liten sekk i sekken

Hvis man er på campingtur og har planer om å slå leir, er det lurt å ha med seg en mindre sekk eller rumpetaske i tursekken. Skal du på fisketur eller en tur på den aller høyeste toppen, er det fint å ha muligheten til å pakke litt mat og drikke i noe annet enn den store sekken. Noen tursekker har en integrert mindre sekk, men hvis ikke tursekken din har dette, er det lurt å ta med en sekk som er lett og tar liten plass. 


Noe ekstrautstyr kan redde turen

Det er befriende å komme seg ut på tur, men dårlige vær og plagsomme innsekter kan utfordre godfølelsen til de fleste av oss. Sover man under tarp, åpen himmel eller i telt så er man sårbar, og da er det lønner det seg å være forberedt.


Pakksekker holder skifteklærne dine tørre. Har du gått i regnvær eller vasset over en bekk er klærne dine våte, og sikkert også deler av innholdet i sekken. Når de våte klærne skal av, er det godt å ta på noe som er tørt og bør du ha skiftetøyet i vanntette pakksekker. Pakksekkene finnes i forskjellige størrelser og farger og kan også brukes til å pakke mat og forhindre fukt og søl fra å renne ut i sekken.


En myggjager høres ut som en fremtidsmaskin som ikke fungerer, men det gjør den og den kan redde ferien. Thermacell produserer myggjagere som er små og lette å ha med seg på tur. Når maskinen skrus på varmer den opp en plate. Platen er impregnert med et middel som skremmer bort plagsomme innsekter. Når platen blir varmet opp sprer dampen seg i luften og skremmer mygg og knott unna en radius på 20 kvadratmeter. Små innsekter skaper ofte stor frustrasjon, og hvis myggen holder seg unna, blir turopplevelsen mye bedre.


Skal du sove i hengekøye, eller lese bok ute i det fri, bør du også vurdere myggnetting. En natt innhyllet i myggnetting er som en natt i himmelseng, uten innsekter og med himmelen som tak. God tur!


Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi