Langrenn

Hvordan velge barneski som gir mest skiglede?

INTERSPORT er stolt sponsor av Skiforeningen, som hvert år har skikurs for mer enn 10.000 barn. Gjennom våre 110 butikker, selger vi tusenvis av barneski hvert år. Sammen har vi en brennende interesse for å bidra til at barn skal oppleve ekte skiglede. Her er våre beste tips til hvordan du skal velge ski, staver og støvler! 

Av: - Intersport
Sist oppdatert: 2020-09-23T09:26:34.0000000Z

Barn bør ha ski som gir mulighet for allsidig aktivitet og lek. De skal være gode å gå på, hoppe på og svinge med. De første skiene bør være korte, myke og litt innsvingte slik at barna lett kan styre dem. Vi pleier å si at de minste heller «skal vokse seg ut av skiene enn å vokse seg inn dem».


Det er tre ting som er viktig å huske på når du skal velge barneski: Lengde, innsving og spenn.


Lengde: Det er bedre med litt for korte enn litt for lange ski når man er nybegynner. 

  • 3-4 år: kroppslengde
  • 5-6 år: kroppslengde + 0-10 cm
  • 6-8 år: kroppslengde + 5-15 cm
  • 8-10 år: kroppslengde + 15-20 cm


Innsving: Skiene må ha en markert innsving. Innsvingen sammen med mykheten i skien danner skiens naturlige svingradius. Skiene blir da lettere å svinge og styre.


Spenn: Spennet i barneski bør være så mykt som mulig, da barn har lav vekt og moderat fraspark. Skiene bør være så myke at de kan presses sammen mellom tommelfinger og langefinger.


Hva slags ski skal jeg velge?

Utvalget av felleski til barn blir stadig bedre, og dette fungerer bra for mange. Men både vi og Skiforeningen anbefaler gjerne at de første skiparene skal være smørbare ski. Skiforeningen erfarer på sine skikurs at det er litt vanskeligere å lære grunnprinsippene på ski med felleski. Dette fordi fellene ikke dekker hele breddsiden av skien. Noen da synes det er vanskeligere å gå fiskebein og å få til skileikøvelser som «tripp trapp» og det å stå baklengs på ski. Det er heller ikke mulig å skøyte på felleski. Teknisk må man da tenke litt annerledes for å lære bort grunnprinsippene til en som har felleski.


Smørbare ski forutsetter selvfølgelig at noen i familien kan smøre ski. Vi har smørekurs i mange av våre butikker, og ansatte som gjerne kan vise deg hvordan man smører ski. For litt eldre barn, og for de som ikke ønsker å smøre ski selv, er felleski er et svært godt alternativ. 


Mange ivrige skigåere har flere par ski til forskjellige snøforhold. Barn vokser fort og for de aller fleste er det nok med ett par ski. Vi anbefaler imidlertid at man beholder skiene man har vokst fra, de de er fine å bruke i starten av sesongen når det gjerne er litt dårligere forhold – og til skøyting for de som holder på å lære seg det. Da slipper man å rense skiene for skismøring før hver skøytetrening, og det bidrar til skiglede også for de voksne. Vårt ønske er at alle barn skal oppleve gode ski hver gang og at ski ikke skal være til hindring for læring.


Hva må jeg tenke på når jeg velger støvler?

En skistøvel skal gi god støtte, samtidig som den skal holde føttene tørre og varme. Velg skistøvler med plass til en ullsokk, men ikke altfor store. Dersom skistøvlene er for store vil barnet oppleve å ikke ha god nok støtte rundt anklene, og det kan gjøre det vanskeligere å kontrollere skiene.  Husk å snøre støvlene slik at de sitter tett på foten, men ikke så stramt at det blir ubehagelig. 


Gode skistøvler har mer og bedre fyllmateriale for å sikre god varme, samt mer pustende yttermateriale. Når barna har litt mer erfaring, og har lyst til å lære seg å skøyte på ski, kan en kombistøvel være et godt alternativ.


Hva må jeg tenke på når jeg velger staver?

Vi anbefaler nybegynnere og små barn å starte uten staver. Da utvikles balansen og barnet får til en naturlig teknikk ved at armene er i fri og naturlig bevegelse. Oppoverbakker og fiskebein går også lettere fordi barnet ikke har så mye som skal koordineres på en gang


Når barna har gått litt på ski anbefaler vi at stavene skal være til oppunder armhulen. Stavene bør ha håndtak med regulerbar stropp. 


Når barna har litt mer erfaring, anbefaler vi at staver til klassisk skal være til midt på skulderen, og at staver til skøyting skal være opp til haken. Som for ski, er det bedre at barnet vokser ut av stavene istedenfor å måtte vokse inn i dem. Hvis du har barn som både går klassisk og skøyter, så anbefaler vi at du sparer på de gamle stavene. Skøytestaver passer gjerne godt som klassiskstaver en eller to sesonger senere, avhengig av hvor fort de vokser.

Hva skal barn ha på seg når de går på ski?

  • Ull innerst og på føttene: Ull puster godt og holder barnet varmt selv når de blir våte. 
  • Lag på lag-metoden, slik at man enkelt kan justere underveis: Etter tettsittende ullundertøy bør man kle barnet i klær som gir god bevegelighet og isolerer godt. Ta gjerne fleece som lag to og vindtett tøy som lag tre. 
  • Husk lue - minst 50 % av varmen forsvinner gjennom hodet. Hals og gode votter eller hummerhansker er også viktig for en god opplevelse på ski. Tynne skihansker er sjeldent et godt valg for barn. Et godt tips er å ta med et ekstra par votter i sekken til hjemoverturen!
  • Når barna blir eldre trenger de mindre, og mer pustende klær. Med for mye klær blir barna fort varme og passive når de går på ski. 
  • Husk også varme klær og ekstra votter til deg selv! Det er vanskelig å bidra til skiglede hvis man fryser selv!
Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi