Foto: Polar
Studio

Foto: Polar

Hvorfor er søvn så viktig?

Hvorfor er søvn så viktig, og hvordan hjelper en god natts søvn innenfor trening og livsstil?


Søvn er den mest komplette vidundermedisinen og spiller en viktig rolle for den generelle velværefølelsen.I tillegg til å føle seg bedre og sunnere jevnt over, er søvn spesielt viktig for atleter og treningsentusiaster som vil forbedre reaksjonstider og redusere skader og feilgrep.


For å forbedre ytelsen din og holde deg i toppform, er det flere viktige brikker i puslespillet som må være på plass:

  • Spesifikke, oppnåelige og målbare treningsmålUtallige dager og timer med trening
  • Treningsvariasjon
  • Et optimalt planlagt/strukturert treningsprogram
  • Teknologi for å følge med på framgangen
  • Rett ernæring


Effektiviteten til alt dette avhenger av én nøkkelbrikke; en god natts søvn.


Når du er skikkelig uthvilt, våkner musklene og hjertet klare for en ny treningsøkt, og hormonnivåene dine holder deg stabil. Det kan til og med være at du ikke lar deg bli frustrert når andre er større, raskere eller sterkere enn deg.. Du fortsetter bare å arbeide for å bli den beste utgaven av deg selv.


FORDELER MED SØVN


MUSKELRESTITUSJON

Mesteparten av kroppens kjemiske og fysiologiske fornyingsprosesser skjer mens du sover, og flere av prosessene foregår i musklene.


Trening tømmer muskler for mange næringsstoffer og bryter ned muskelvev (mikroskader), noe som gjør dem sårbare. Selv når du ikke er aktiv etter trening, arbeider musklene når du går, sitter og står. Selv om disse aktivitetene ikke føles særlig krevende, oppleves det annerledes for musklene dine.


Det er bare mens du sover at musklene virkelig kan restituere, og hvis du vil bli sterkere, løpe fortere og få en kropp som ser bedre ut, må du bruke mer tid på å telle sauer enn repetisjoner.


SUNNERE HJERTE

Når du sover godt, slår hjertet saktere, og blodtrykket faller. Dette betyr mindre belastning på hjertet og årene dine.


Hvis du ikke sover nok eller kvaliteten på søvnen din er dårlig, får du vanligvis høyere puls enn normalt og muligens høyere blodtrykk om dagen.


HORMONPRODUKSJON

Den hormonproduserende fabrikken i kroppen, det endokrine systemet, utskiller hormoner i sirkulasjonssystemet i henhold til hva, når og hvor mye du trenger. Det er mens du sover veldig godt at hormonene er på sitt ypperste arbeids- og effektivitetsnivå, og blir levert til alle deler av kroppen for å fylle opp lagrene til neste dags arbeid.


Kvalitetssøvn fremmer produksjonen av veksthormonet som primært er ansvarlig for muskelvekst, og hjelper kroppen til komplett restitusjon og å fungere optimalt. Søvn reduserer eller hjelper til med å vedlikeholde normale nivåer av kortisol, som er kjent som stresshormonet.


Uten å gjøre det alt for komplisert, kan vi si at hormonene regulerer eller har stor påvirkning på alle kroppens funksjoner. Søvn er en nøkkelfaktor til å sørge for at hormonene ikke kommer ut av kontroll og at alt fungerer som det skal.


NEGATIVE EFFEKTER AV UTILSTREKKELIG SØVN

For å forstå hvor stor effekt søvnen har, skal vi ta en nærmere titt på de spesifikke ytelsesområdene som utilstrekkelig søvn kan virke forstyrrende på.


ENERGI

Mangel på dyp søvn tømmer glykogenlagrene, og uten drivstoff på tanken, må atleter kjøre på reserver. Det kan ha mange negative effekter, deriblant reduksjon av testosteronnivåer og menneskelige veksthormoner, økt energiforbruk, redusert muskelminne og økt betennelse.


REAKSJONSTID OG NØYAKTIGHET

Hundrevis av studier viser at nedsatt søvnkvantitet og -kvalitet kan føre til forhøyet reaksjonstid. Det er ikke akkurat det du ønsker når du trener på sykkelen og et ekorn eller en bil havner i kjørebanen din. Svekket hånd-til-øye-koordinasjon har også blitt direkte knyttet til mangel på søvn.


BESLUTNINGSDYKTIGHET

Studier viser at mennesker som mangler søvn, kjenner til risikoene ved avgjørelsene de tar, men at de ikke bryr seg om hva risikoene er og at de kan ta unødvendige risikoer.


MINNE

Under alle søvnfasene arbeider sinnet og hjernen for å prosessere nye minner, styrke dem i langtidsminnet og integrere nylig mottatt informasjon med tidligere erfaringer. Med andre ord trenger du søvn for å forbedre hjerneaktiviteten.


RESTITUSJON

Søvnmangel, søvnforstyrrelser og forstyrrelser i døgnrytmen påvirker de restitusjonsmessige aspektene ved søvn, noe som kan forhindre eller skru ned restitusjonstempoet fra trening og stress.


HUMØR

De fleste restituerer rimelig fort etter én dårlig natts søvn, men når du får to eller flere etter hverandre, kan de sammenlagte effektene gå utover humøret. Denne tilstanden kan være kortvarig, men når mangel på søvn blir normalen, kan det dårlige humøret bli kronisk.


På engelsk sier man at «dit hodet går, følger kroppen etter», og det er sant. Jo lenger tankene og humøret ditt forblir negativt, jo mindre aktiv blir du, du går glipp av treningsøkter, og det som en gang var et sunt kosthold, blir erstattet med junk food, og prosjekter og produktiviteten trekkes ned i sølen. På den andre siden kan mangel på rutine og sunne vaner bidra til ytterligere dårlig søvnkvalitet, noe som kan føre til at du havner i en ond sirkel.


Akkurat som resten av kroppen, trenger også hjernen din søvn for å få en pause, restituere fra hverdagsstress og føle seg fri til å gjøre det den vil.

Tilbake
Eksperttips
 
Langrenn

Velg riktig langrennski

 
Topptur
Vit hva du skal se etter
 
Topptur
Slik fungerer skredsøkeren
 
Langrenn
Smøre ski - så enkelt gjør du det
 
Topptur
Dette bør du ha i topptursekken