Friluft

Alltid riktig kledd - følg 3-lagsprinsippet

Det er sesong for kulde, vind og regn. Kler du deg riktig, kan du nyte den kalde årstiden uten å plages av været.


Enkelt forklart er trelagsprinsippet å benytte tre plagg med tre ulike egenskaper. Det innerste laget skal transportere fukt bort fra huden og holde deg tørr. Det mellomste laget skal isolere og det ytterste laget skal beskytte mot regn og vind.

Ull eller superundertøy mot huden

Hva slags stoff du bør ha innerst mot huden, avhenger av hvor aktiv du skal være. Skal du være lenge ute og holde lav intensitet, som ved gå- eller rolige skiturer, bør du ha ull innerst. Ull isolerer bedre enn andre tekstiler og holder deg varm på kjølige dager. En annen god egenskap hos ull, er at den frakter fuktigheten bort fra kroppen og videre ut til neste plagg. Ullundertøy vil derfor føles tørt, selv om du har svettet. Superundertøy samler også fukt og svette og fører det bort fra kroppen, men absorberer og holder på fuktigheten.


Superundertøy, eller teknisk undertøy, har en isolerende effekt når det er tørt, men i motsetning til ull, forsvinner denne egenskapen når plagget blir fuktig. På kalde dager vil fuktig superundertøy føles kaldt og ubehagelig mot huden.


Superundertøy anbefales til intensive økter, hvor du svetter mye og skal skifte klær og ta en dusj etterpå. Mens ullundertøy kan brukes gjentatte ganger hvis det luftes etter bruk, bør superundertøy vaskes etter hver trening.


Bomull egner seg ikke som innerste lag fordi det samler fukt og tørker sakte.


Fleece eller ull som mellomlag

Mellomlaget skal holde deg varm. Igjen så avhenger bekledingen av hvilken aktivitet du skal bedrive, men både fleece og ull er gode materialer som isolerer bra.


Skal du ha høy intensitet er det lurt med fleece. Et fleeceplagg samler fukt og kan kastes rett i vaskemaskinen etter treningsøkten. Skal du ha en rolig økt, får du mer varme ut av et ullplagg enn fleece.


Tynne dunjakker eller tynne boblejakker med teknisk fôr er også gode alternativer til mellomlag, men de egner seg best når det er veldig kaldt, eller hvis du er i lav aktivitet. Er du usikker på temperaturen er det lurt å pakke en tynn dunjakke eller teknisk boblejakke i sekken. De tar liten plass, men gir mye varme. Det kan redde dagen, og natten.


Vann- og vindavstøtende skall ytterst

Når du er aktiv, er det ikke nødvendig med forede ytterklær. Hvis du har kledd deg etter trelagsprinsippet.


Hvis det innerste laget og mellomlaget er tilpasset lufttemperaturen og aktiviteten du utøver, holder det med et tynt skallplagg ytterst. Den viktigste jobben til ytterplagget er å beskytte deg mot vann og vind. Påse derfor at ytterplagget har plass til tykke klær under og at de har en vannsøyle på mer enn 800, som er det internasjonale minstekravet for å kalle et plagg vanntett.


Følger man trelagsprinsippet kan man regulere temperaturen ved å fjerne mellomlaget når det blir for varmt, eller kle på seg et ekstra mellomlag, hvis det blir for kaldt.


Glidelåser og luftemuligheter på skallklærne gjør det enda enklere å regulere kroppstemperaturen.

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
Løp
Intervaller! Tips fra en løpetrener