Devold
Friluft

Devold

Lag på lag-prinsippet

Riktig lagvis bekledning er en av de mest grunnleggende begrep innen friluftsliv. Lagene med klær skal transporterer fuktighet, isolere og beskytte mot vær og vind.


Ullundertøy – det innerste laget

Det innerste laget, det som vi ofte kaller ullundertøy eller baselayer, bør være tynt og tettsittende. Det skal transportere svetten raskt vekk fra huden og ut til det midterste laget, slik at en holder seg tørr, varm og komfortabel. Ull er det beste alternativet for de aller fleste, siden den har naturlig gode fukttransporterende egenskaper og holder på varmen selv om den blir våt

Vi anbefaler å bruke flere lag alt etter værforhold. Flere tynne lag kan fungere bedre enn ett tykt lag. Husk et ekstra skift i sekken.


Mellomlag i ull

Dette laget har to oppgaver: Å holde deg varm, og å transportere fuktighet og overskuddsvarme bort fra kroppen. Mellombekledningen bør være mer løstsittende og voluminøst enn undertøyet, da det er svært viktig at dette laget danner et luftrom mellom undertøy og yttertøy. En løstsittende mellombekledning gir også bedre transport av fukt gjennom luftsirkulasjon. 


Ytterplagg

Det ytterste laget blir ofte omtalt som skallbekledning. Dette laget skal holde vær og vind ute, samtidig som det bør være fukttransporterende. Velg pustende materialer som er godt impregnert, og som har tilstrekkelig med ventileringsmuligheter. Gode ytterplagg har en membran som slipper fuktighet ut, men ikke inn. .

Tilbake
Eksperttips
 
Yoga

Pilates- bra for både kropp og sjel

 
Studio
Sammenhengen mellom styrke og kondisjonstrening
 
Studio
Hjemmetrening med egen kroppsvekt
 
Friluft
Å pakke til fottur
 
Studio
«Foam roll»-øvelser