Topptur

Livet hadde vært kjedeligere med feil utstyr

Den har fungert som akebrett i Kirgisistan og reddet nattesøvnen på fjellhyller verden over. For eventyreren Sigurd Løvfall er ikke hans seiglivede sekk bare noe han bærer i, den er også en døråpner til et rikere liv.


– For meg handler det om å gjøre det umulige mulig og da er man avhengig av to ting. Fysikk og utstyr.


Det er den enke forklaringen Sigurd Løvfall har på hva som er viktig når han skal opp, gjerne langt opp, og gjerne på is.


Løvfall er en mann med mange hjelmer. Han er frikjører, telemarkkjører, stisykler og alpinklatrer. Alle aktivitetene krever mye, både av fysikk og utstyr, men prinsippet han følger er det samme, uansett hvilken hjelm han har på.


– Gjør det enkelt. Skaff deg utstyret du trenger og sørg for at det fungerer som det skal. Er det noe utstyr du ikke bruker så legg det igjen hjemme.


Xc Sports Equipment er en sammensatt gjeng friluftsutøvere som trives med å komme seg oppover, enten det er sommer, vinter, i lavlandet eller alpine strøk. Som medlem av laget og aktiv på de høyeste toppene, er Løvfall avhengig av å kunne stole på utstyret, og en viktig følgesvenn er Gregory-sekken Alpinisto 35. Løvfall mener det er unødvendig å kjøpe masse utstyr og han synes utstyrsfokuset burde vris mer mot fornuft og bærekraft enn gadget-jag. Man trenger ikke alltid å ha det nyeste utstyret, men man bør heller kjøpe utstyr som passer seg, og sitt bruk.


– Riktig utstyr kan være forskjellen på suksess og krise. Når jeg henger 35 meter opp i en is-vegg og er livredd for å gjøre feil er det deilig å se at is-skruen jeg satt og slipte på badet dagen før, glir rett inn i isen, sier Løvfall.


Gammel traver

Gjennom sin avtale med XC sports har Løvfall god tilgang på utstyr, og han ønsker helst ikke å røpe hvor mange sekker han har liggende hjemme, men han poengterer gjerne viktigheten ved å kjøpe riktig sekk.


-Sekken må passe til bruken. Jeg har brukt den samme Gregory-sekken i fem år, selv om jeg har boden «full» av nyere modeller med produktlappene på. Den samme sekken har vært med meg jorda rundt. Jeg har sovet på den, den har blitt kastet inn i biler og russiske helikoptre og jeg har til og med brukt den som akebrett nedover fjellsider i Kirgisistan fordi jeg var for sliten til å gå. Likevel, etter fem år har den ingen hull og ingen ødelagte spenner. Sekken er ikke bare noe jeg bruker å bære i. Den er med på å skape minner, sier Løvfall


– Kvaliteten er uavhengig av pris

Det sier Sjur Mørdre, importør av utstyr for toppturer, klatring, randonee, fjellvandring og ekspedisjoner. Han har selv besteget Kilimanjaro og vandret over Grønlandsisen femten ganger og har klare preferanser på utstyret han skal bruke. 


– God vektfordeling på sekken er viktig. Er vektfordelingen dårlig må skuldrene bære all vekten og det fungerer dårlig i lengden. Jeg har testet mange sekker og da laster jeg de tungt. Uavhengig om det er en billig eller dyr sekk så presser de ofte på feil steder, klapper sammen i bærerammen eller ryker i sømmene, sier Mørdre.


Testingen av sekker under ekstreme forhold gir verdifull informasjon til produsentene og Mørdre har et tett samarbeid med designavdelingen til Gregory Mountain Products. Etter et Norges-besøk av Gregorys sjefsdesigner John Sears, har samarbeidet mellom den norske importøren og ryggsekkprodusenten nådd nye høyder. Sears likte det norske markedet og de norske bruksområdene så godt at han nå jevnlig ringer og ber om designtips for å tilpasse sekkene den norske bruken.


– Jeg er også med på å teste og utvikle Gregory-sekkene før de blir satt i produksjon. Det gjør at vi får sekker av høy kvalitet, tilpasset våre behov. Nordmenn har for eksempel bruk for større sekker enn europeere lenger sør på kontinentet. Der vi legger ut på lange turer med utstyr til overnatting og medbrakt mat er det mer vanlig med kortere vandringer fra restaurant til restaurant for sør-europeerne. Da trenger man også forskjellig utstyr, sier Mørdre.


"skreddersydde sekker"

Når du sitter på den oppvarmede 21-bussen på vei til og fra forelesing, er behovet for sekk et annet enn når du dingler i en vertikal fjellvegg i mange minusgrader. Bruker du en sekk til alt, kan du fort havne i kinkige situasjoner med begrenset mobilitet, i hvert fall hvis du driver med klatring.


– Er sekken for stor for formålet kan det bli krise. En sekk med mye rom på toppen kan komme i veien når du klatrer og uten fullt bevegelige armer er det mindre gøy å klatre. Skal du bestige en topp så skaff deg en mindre sekk, men hvis du skal gå langt, og kanskje bære tung så kan det være lurt med en større sekk. Uavhengig om det du skal frakte er stort eller lite er det bedre å ha en stor sekk til tunge løft, det fordeler vekten bedre, forteller Løvfall.


Gregory backpacks profilerer seg som sekke-nerder og grunnleggeren Wayne Gregory planla og designet sin første sekk iført speider-uniform allerede som fjortenåring. Firmaet har ikke tro på for mange manuelle innstillinger og lager heller sekker i flere størrelser med spesialtilpassede deler og færre justerbare komponenter. Sigurd Løvfall er enig.


– Folk tenker ofte, Wow! Kul farge, mange fine lommer, og praktiske fester. Når de isteden burde tenke på om sekken passer til kroppen og hva du skal bruke den til. Der gjør Gregory det enkelt. De har tenkt på alt før sekken henger i butikken. A properly designed pack is worn, not carried «Du bærer ikke en Gregory-sekk, du kler den på deg», er et direkte oversatt sitat fra Gregorys hjemmeside. Når vi handler klær og sko er vi nøye med passform og bruksområde. Det burde være det samme med sekker. Tenk på overkropp-lengde, kroppsfasong og hva du skal bære hvor.


– Turen er bare en brøkdel av opplevelsen. Mye av moroa ligger i planlegging og fiksing av utstyr. Når jeg pakker en tur-sekk, ski-sekk eller klatre-sekk, så har reisen allerede startet. Utstyret virkeliggjør de sterke opplevelsene, avslutter Løvfall.

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi