Foto: Swix
Langrenn

Foto: Swix

Øystein Pettersen sine beste tips for å få trene litt i sommer

Tips og triks for å få inn litt trening på sommeren eller i en hektisk hverdag 


Jobb og andre forpliktelser har begynt for mange av oss etter ferien, og den hektiske hverdagen har sakte men sikkert begynt igjen. Likevel kan vi ikke gi helt slipp på sommeren enda, og det er kanskje mange som fortsatt har litt ferie. Uansett om du har kommet deg tilbake i dine daglige rutiner er det aldri feil med litt mosjon og trening. Det gjør godt for både kropp og sinn. Her har skiløper Øystein Pettersen skrevet ned noe tips til deg om hvordan du enkelt kan få inn litt trening på sommeren. Om du fortsatt har sommerferie eller har en hektisk hverdag, så er dette god motivasjon og gode tips til deg som ønsker å holde deg i aktivitet uten at det skal kreve så mye."Hverdagstrening er ikke trening for å vinne VM, men for å holde seg i litt form og skape energi." 


Sommeren er jo en super tid å komme i gang med trening og få en litt mer aktiv hverdag. Mye bedre enn i januar, da nyttårsforsettene skal settes ut i live. Nå på sommeren er det jo lyst og god temperatur, en kan variere bevegelsesform lettere og ikke minst, vi har ferie.


Akkurat dette med ferie er fint vettu, for da har du tid til å prioritere hverdagstrim. Vi er jo styrt av vaner, og før du får stilt om vanene dine til feriemodus, så er vanene dine at du pleier å stå opp tidlig for å gå på jobb og du legger deg sikkert i brukbar tid på kvelden slik at du orker å gå på jobb. Mitt første råd til deg som vil trene litt mer er å holde på hverdagsrytmen, slik at du kommer deg opp i rett tid på morgenen :-).


Ut over det, så tenker jeg at det er viktig å inngå en forpliktelse med seg selv rundt dette med å trene i ferien. For den aller verste å skuffe, det skal være deg selv. Det neste du må gjøre er å fortelle de i omgivelsene dine om at du har forpliktet deg til å trene litt i sommer. Da har du noen som kan «passe» på at du gjennomfører det du har satt deg som mål.


Huff, hørtes alvorlig ut dette. Det er ikke meningen, men for å kunne gjennomføre noe er det viktig at du setter deg et klart mål og at du klarer å ta konsekvensen av det. Klarer du ikke det ender du opp med å skuffe deg selv, og det er bare kjipt.Så over til treninga :-)


Det aller viktigste er at en trener det en syns er gøy.

Trening skal være gøy og trening skal gi deg lyst til å trene mer og kjenne fremgang. Hvis du trener det du syns er gøy, så er det større sjanse for at du trives og syns trening er noe som du vil fortsette med. Om det er løp, sykkel, rulleski, gåtur eller annet spiller ingen rolle.


Ikke tenk at du skal trene så innmari lenge eller så veldig hardt.

Det er mye bedre at du trener korte økter og trives med det, enn at du lider deg gjennom for lange økter som ikke gir glede eller mestring. Om du begynner med 15 min rask gange, så er det bra det. Prinsippet om smilepuls gjelder i aller høyeste grad. 


- Smilepuls handler om å føle gleden ved å løpe. Ta deg en tur der du trives og tren etter dagsformen. Er kroppen blid og fornøyd kan du kjøre på litt. Har du ikke dagen? Sett på en fet sang og ta deg en kort tur. Ikke bind deg opp i et program, tider osv. Nyt og kos deg! Det motsatte av smilepuls er økter hvor du går sliten ut av døra, og kommer hjem dødssliten og sur. Det gir ikke næring til neste økt.


Tren på den tiden av døgnet du syns det er best.

Personlig liker jeg best å trene en liten tur på morgenen, gjerne før resten av familien våkner. Av to årsaker, det første er at jeg da får trent uten å gå glipp av tid med flokken. Det andre, og vel så viktig, er at jeg da føler jeg starter dagen med et moment som gir meg en fordel resten av dagen. Kanskje kan du trene en kort økt før du dusjer og spiser frokost med familien? Deilig å ha unnagjort treninga og slippe å ha det hengende over seg resten av dagen.


Hverdagstrening er ikke trening for å vinne VM, men for å holde seg i litt form og skape energi.

-Treninga bør da også gjenspeile dette, så ikke tren for hardt eller for langt. Du skal være blid og føle deg friskere etter treninga.


Tren med de effektene du vil.

- Mange trives å trene med andre, men personlig liker jeg like godt å trene alene. Gjerne med musikk eller podcast på øret.Uansett om du trener for å holde deg i form, eller mot et spesifikt mål, så handler trening om å bli glad i å være bevegelse og glad i å ha en kropp som fungerer.


Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi