Topptur

Slik velger du toppturski

Skal du fokusere på oppturen eller nedkjøringen? Er du erfaren eller nybegynner? Vit hva du skal se etter - før du kjøper ski.


Skal du kjøpe nye toppturski finnes det mye å velge mellom. Det finnes ikke én toppturski som er best til all slags bruk, og det viktigste er at du vet hva du skal bruke skiene til før du kjøper.


Smidig nedkjøring

Hvis du ikke har noe imot å dra med deg litt ekstra vekt opp, og ønsker ski som skal flyte bra på puddersnøen, bør du vurdere brede ski. Bredden skiene har på midten eller på partiet der støvelen skal være, er bredden man beskriver skiene med. Er skiene 100 millimeter eller mer under støvelen, kvalifiserer det til å være en bred ski som er velegnet for gode nedkjøringer i løssnø. Jo bredere ski, desto bedre flyt og fart får du nedover bakken når det er mye snø.


Ulempen med brede ski er at de er vanskeligere å legge på kant i svingene når du kjører på hardere underlag. Og det må man være forberedt på i Norge. Det kan ofte være pudder i en del av nedkjøringen mens du kan møte mye hardere underlag i andre partier. 


Raske oppturer

Hvis du liker oppturen best og fokuserer på en rask og smidig reise, kan smalere ski være det beste for deg. Smale ski veier mindre enn brede og er også lettere å vende og manøvrere når du traverserer oppover fjellsidene. Lengden på skiene burde også vurderes. Skal du traversere og vende i dyp snø, blir det lettere med kortere ski. 


Er du nybegynner på topptur, gjør du det lettere for deg selv hvis du velger smale ski, og det kan være lurt å velge en ski mellom 88 og 96 centimeter bredde under støvel. 


Mange prioriterer vekt når de velger utstyr. Går du lange turer er vekt viktig, men hvis du går turer på gjennomsnittlig lengde vil ikke vekten bety veldig mye. Hvis du går lange turer, velger lette ski for vektens skyld må du også være bevisst på hvilke støvler og bindinger du velger. Det er totalvekten som er viktig hvis du prioriterer vekt. 


Taper

Taper vil si at det bredeste punktet på skien, som vanligvis er i front på skien, blir trukket lengre ned mot midten, eller bakover på skien. Et lengre, bredt parti i front på skiene gjør at de holder seg bedre oppe på snøen og blir lettere å manøvrere. Med taper blir det også lettere å skli sidelengs i bratte partier med puddersnø. 

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi