swix
Langrenn

swix

Smøre ski - så enkelt gjør du det

Denne guiden er for deg som har lyst til å lære basisprinsippene for skismøring og ønsker raskest mulig å få feste og god glid. Det finnes mer avanserte måter å smøre ski på, men her har vi laget en nybegynnerguide som vil fungere utmerket for de aller fleste. Smøring av ski er faktisk veldig enkelt, bare du gjør det riktig!


Slik sikrer du godt feste på skiene

Aller først: For å få feste på skiene dine må du jobbe med festesonen på skiene dine. De aller fleste sportsbutikker markerer opp festesonen for deg, når du kjøper ski. Hvis du ikke vet hvor festesonen er, anbefaler vi en tur til en sportsbutikk for å få den målt opp. Festesonen er alltid midt under skiene, men spennet i skiene og din vekt avhenger hvor langt du skal smøre ut fra midten. 


Hvis du vet omtrentlig hvor festesonen din er, kan du bare begynne:


Steg 1

Start med å vaske skiene. Det gjør du ved å rive av et stykke fiberlene, fukte det med Base Cleaner og vaske bort gammel festesmøring. Når smøringen er borte tørker du av med fiberlene (uten Base Cleaner). PS! Vi anbefaler at du holder skiene innendørs eller i en bod når de ikke er i bruk.


Steg 2

Puss festesonen med sandpapir, slik at sålen blir grovere og åpner seg. På den måten blir festesonen mer mottakelig for festesmøring. 


Steg 3

Spray på grunning i festesonen eller varm inn et lag med grunnvoks. Du må ikke ha et smørejern, selv om det anbefales. Du kan korke inn grunnvoksen i stedet for å varme det inn.


Steg 4

Legg på tynne lag med dagens smøring i festesonen. Anbefalt smøring der du er i Norge, finner du alltid på vår digitale smøreekspert Griptip. Griptip finner du også direkte i Skisporet-appen.


Den smøringen som blir anbefalt legger du først et tynt lag av før du bruker en kork for å jevne ut smøringen i festesonen. Så gjentar du denne prosessen fire ganger.


PS! Er snøen våt, omdannet eller «gammel» er ofte klister optimalt for å få feste
Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi