Langrenn

Smøretips

Gode ski gjør skiturene enda morsommere.

Av: - Intersport
Sist oppdatert: 2020-09-23T11:08:59.0000000Z

Det trenger ikke være tidkrevende å få gode ski. Mange velger felleski for å spare tid på forberedelsene og få mer tid i løypa. Velger du likevel å bruke tid på å preparere skiene, får du mye bedre glid og mange gode skiopplevelser.


Klassiske ski

Har du smøreski finnes det mange produkter og muligheter. Her gir vi deg noen tips om hvilke produkter du burde ha.


Festesmøring

Skal du på skitur er det tre typer festesmøring du burde ha i sekken.

  • Blå, Swix V30 Blue påføres hvis føret er bra og temperaturen ligger mellom -2 og -10 (nysnø) eller -5 og -15 (gammel snø).
  • Lilla, Swix V50 Violet virker best når snøen begynner å bli fuktig, rundt 0 grader celsius, men også på gammel snø fra -1 til -3 grader.
  • Rød, Swiz V60 Red Silver passer når temperaturen ligger på vippepunktet mellom minus og pluss. Brukes ned til -2 på eldre, grovkornet snø og opp til +3 på fuktig nysnø.

Klister

Klister brukes når snøen er våt eller det er isete i sporet. Swix Universal Quick klister er perfekt hvis du er i sporet og trenger ekstra feste. Hvis temperaturen er mild når du starter turen, men synker så sporene blir harde og glatte kan klister redde dagen. Universal Quick klister er raskt å påføre og gir deg godt feste på resten av turen. 

Skøyteski

Man skal ikke ha festesmøring på skøyteski, men du bør påføre glidprodukter.


Felleski

En av de store fordelene med felleski er at de ikke trenger festesmøring. Helt vedlikeholdsfrie er felleskiene likevel ikke. Fellene burde sprayes med fellerens og tørkes med fiberlene rensepapir etter bruk. Det ligger mye rusk og smørerester fra andre skiløpere i sporet, dette setter seg fast i fellen og må fjernes. Etter rens burde fellen impregneres for at den ikke skal trekke til seg ny skitt og møkk.


Vil du at felleskiene skal ha god glip må du også påføre glider foran og bak fellen. Glider kan påføres og smeltes inn i sålen med et smørejern, eller du kan gå for den enkle varianten og bruke hurtigglider på sprayboks eller i dråpeform.


Smørejern

For å feste grunnvoks, festesmøring og glider trenger du smørejern. Smørejern finnes i forskjellige utgaver og prisklasser, og du burde ha et eget jern til festesmøringen. 


Skrape/sikling

Før du legger på ny glider og festevoks må du fjerne den gamle. For å fjerne de groveste restene bruker du en skrape, eller sikling, i plast, stål eller plexi. Bruk også siklingen til å skrape av ny, overflødig festesmøring og voks fra sålen etter å ha smeltet det inn med smørejernet. 


Børste

Børstene kommer i mange varianter og materialer. For å få bort alt av gamle rester bruker du en bronsebørste eller stålbørste etter du har brukt siklingen. Da vil skisålene lettere ta til seg ny voks. 


Du bruker også bronsebørsten etter du har siklet av ny, overflødig voks. Dette frigjør voks fra sålestrukturen og gir bedre glid. Etter bronsebørsten får du over med nylonbørsten. Husk, ingen børsing i festesonen. 


Smørebord

Hvis du smører mye vil et skikkelig smørebord spare deg for tid og knot. Med et smørebord får du spent fast skiene så de holder seg i ro når du skal smøre, pusse og sikle. De fleste smørebordene er lette å folde sammen og ta med seg på renn eller til hytta. 


Festevoks

Før du påfører festevoks må du pusse, eller rubbe skiene med sandpapir så grunnvoksen fester seg bedre. Grunnvoksen fungerer som primer, og gjør at festevoksen sitter bedre og at du slipper å smøre så ofte. 


Smelt festevoksen på sålen og smør den inn med et smørejern. Da vil smøringen holde lenger og ikke bli slitt bort. Smør gjerne på fire til åtte lag festevoks og gni ut med kork mellom hver gang. 


Glidevoks

Foran og bak på skiene burde du ha glidevoks. Dette er ikke noe du må ha hvis du skal rusle rolig gjennom skogen, men ønsker du god glid må du ha glidevoks. Glidevoksen smelter du også mot et smørejern. La det renne en stripe smeltet glider foran og en stripe bak festesmøresonen før du stryker ut voksen i et tynt lag. Når den har tørket, skraper du først av den overflødige voksen med en sikling før du pusser skiene med en bronsebørste, og så med en nylonbørste. Skiene er klare til bruk. 

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi