Foto: Crister Næss
Topptur

Foto: Crister Næss

Topptur på "lavbudsjett"

Kjøper du fjellski, kan du få flotte toppturopplevelser uten å risikere å sitte igjen med dyrt utstyr du ikke får brukt.Tross dårlige snøforhold, ruller toppturbølgen videre over Norge. Det skrives om toppturer i magasiner og postes hyppig bilder i sosiale medier, men toppturer, eller kanskje toppturutstyr, er ikke for alle. Skal du kjøpe nytt toppturutstyr, må du regne med å bruke minst 20.000 kroner. Skal du bruke så mye penger på skiutstyr bør du være sikker på at dette er noe du skal gjøre mer enn et par ganger i året.


Har du lyst til å bestige fjelltopper på ski, men lite lyst til å bruke sparepengene på en usikker investering, er fjellski et godt alternativ. Brede ski med god bæreevne, stålkanter som bremser og svinger på hardt underlag og robuste feller som hjelper deg opp bratte bakker er noe av det du får i en god fjellski. Prisen på en komplett startpakke er under 10.000 kroner. Og ikke minst, fjellski er på mange måter like som langrennsski og kan også brukes på turer i skisporet.


Plusser og minuser

Fjellski er ingen fullgod erstatning for verken langrenn- eller toppturski, men du kan få mye opplevelse for pengene. Fjellskiene er designet for å fungere utenfor skiløypene og bære deg så du ikke tråkker gjennom snøen, selv om det ikke er kjørt opp skiløyper.


  • Når du går oppover eller bortover får du ikke samme fart med fjellski som med vanlige langrennsski, men de er veldig behagelige å gå med.
  • Det vanligste er å ha fjellski uten smøresone. Derfor kan du glide skiene, men du trenger ikke å påføre festesmøring. Du fester istedenfor en kortfell når du skal gå bortover eller oppover. Da får du spikerfeste. Fellene fjernes kjapt før du starter nedfarten.


Mens oppturen er behageligere med fjellski enn med toppturski, kan nedturen bli mer krevende og akkurat så spennende du ønsker den skal være. Avhengig om du følger oppkjørte skiløyper eller velger korteste vei ned og hvor mye du tråkker på bremsen.


Forskjellen på langrenn- og fjellski

Mange fjellski har stålkanter, og det anbefales. Når føret er hardt og terrenget bratt er du avhengig av skarpe kanter som tar tak i underlaget hvis du skal klare å svinge å bremse. Unntaket er hvis du skal å tur med hund. Da bør du velge ski uten stålkanter. En lykkelig, sprudlende hund på tur kan kutte seg eierens ski og det kan resultere i stygge kutt.


Back Country, eller BC-bindinger som er det vanligste på fjellski, er robuste, brede og stive og gir god støtte i tøffe utforkjøringer. BC-bindingene er tyngre og ikke like smidige som NNN bindingene vi bruker på racingski, men lettere enn toppturbindinger.


Fjellskistøvler er større, stivere og varmere enn langrennstøvler. Støtten til toppturstøvler og fjellskistøvler er ikke sammenlignbare, men fjellskistøvlene gir deg likevel god nok støtte når du kjører nedover til at du kan slappe av og nyte skikjøringen. Helhetsopplevelsen etter en fjelltur med brede fjellski med stålkanter og stive fjellskistøvler er i annen, og mye bedre liga enn kjøring med langrennsski.


Fjellskistøvelen Alfa Outback har praktiske integrerte gamasjer så du garantert slipper å få snø i støvlene.


Føl deg frem

Når du har hatt en behagelig tur med fjellskiene til toppen og kanskje tatt en runde og laget egne skispor på vidda, er det bare å glede seg til nedkjøringen, men hvis det er første gang du bruker fjellski, bør du føle deg frem før du gir gass.


Det går nok bra, men fjellskiene er naturlig nok mye mindre stabile enn topptur- og alpinski, men hvis du er litt øvet på ski, er det fullt mulig og gøy å kjøre ned fjellsider med fjellski.


Et tegn på at fjellskiene ikke er designet for utforkjøring merker du når du ploger i høy hastighet på hardt underlag. Tuppen av skiene begynner å riste og etter hvert blir skiene umulig å kontrollere, derfor anbefales det å øke farten gradvis og bli kjent med skiene. Husk at de ikke er designet for å kjøre fort nedover selv om de absolutt inviterer til bakkefest.

 

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi