Langrenn

Velg riktig langrennski

I år vil folk flest ha felleski. Til tur eller trening, racing eller fjellturer, vet du hva du skal bruke skiene til, har vi skiene for deg.

Av: - Intersport
Sist oppdatert: 2021-02-02T10:13:20.0000000Z

Felleski

Den største nyheten innen langrennski de siste årene er felleski. Felleski kommer i tur, trening og racingmodeller. Du får også fjellski med fell, men de fester du selv på skienes integrerte fellefester.


Forskjellen på «vanlige» ski og felleski er fellen som sitter midt på undersiden av skiene, som gjør at du har godt feste når du tråkker ned, uten festesmøring og uavhengig av forhold. 


Den store fordelen med felleski er at de ikke trenger festesmøring, men helt vedlikeholdsfri er de likevel ikke. Det ligger mye rusk og smørerester fra andre skiløpere i sporet. Dette setter seg fast i fellen, og må fjernes. Fellen bør renses når den er skitten, og impregneres jevnlig for å hindre rusk, smørerester og snø fra å feste seg i fellen. 


Vil du at felleskiene skal ha god glid må du også påføre glider foran og bak fellen. Glider kan påføres og smeltes inn i sålen med et smørejern, eller du kan gå for den enkle varianten og bruke hurtigglider på sprayboks eller i dråpeform. 


Trening- og racingski

Skiene i konkurranse og treningssegmentet er kun beregnet for bruk i preparerte løyper. De er smale, lette og kommer med ulikt spenn. Hva slags spenn du skal ha i skiene avhenger av kroppsvekten og skiteknikken din. En tyngre person skal i utgangspunktet ha stivere spenn enn en lett person, men en skiløper med god skiteknikk og et godt tråkk kan ha en ski med stivere spenn enn en mindre skiløper. Når du har ski med rikitg spenn, vil du få optimalt feste i frasparkene og maksimal glid.


Skal du kjøpe klassiske trening- og racingski, er det viktig å oppgi riktig kroppsvekt. Oppgir du for høy vekt, vil du risikere å få for stive ski som er vanskelige å tråkke ned. Oppgir du for lav vekt, vil skiene subbe i snøen og gi dårligere glid. 

Turski

Turskiene er smalere og lettere enn fjellskiene, og bedre tilpasset skispor. Skal du en tur utenfor løypene er likevel turskiene konstruert for å fungere der også. Turski har ikke stålkanter og er ikke like enkle å kjøre med på skare eller hardt føre som fjellski, men de er mer stabile enn trenigs- og racinski. 


Skøyteski

Skøyteski egner seg best i harde og godt preparerte løyper. Løypene må også være brede nok til å tillate denne stilarten. Skøyteskiene har ingen festesone og skal prepareres med glidvoks i hele skiens lengde. Skøyteskiene bør plukkes ut etter høyde, vekt og ferdigheter, som en klassisk trening- og racingski. 

Fjellski

Fjellski finnes i forskjellige bredder: smal, normal og bred. Noen modeller kommer med stålkanter for at man lettere skal kunne styre skiene på skare eller hardt føre, mens andre kommer uten for å kunne brukes på tur med hund. Stålkantene på ski kan forårsake stygge kutt på våre firbente turkamerater. 


Skal du gå mye utenfor løypene, burde du velge en bred ski så du ikke synkter gjennom løssnøen. De brede fjellskiene er ofte mykere for å gi bedre feste, noe som igjen går utover glideegenskapene som er bedre hos smale fjellski. 


Brede ski fungerer dårlig i oppkjørte skispor. De vil subbe borti kantene og bremse farten.


Skal du følge skisporene på fjellet, burde du velge ski som er litt smalere og passer sporene. De smale skiene er stivere og har større smørespenn enn brede ski. De vil derfor gli bedre enn brede ski i og utenfor skisporene.


De fleste som kjøper fjellski går litt i og litt utenfor sporene. Er du en av de som gjerne starter turen i løypene før du skjærer innover vidda, bør du velge ski med normal bredde. Fjellski med normal bredde får plass i de preppede skisporene, har bra smørespenn og god glid, samtidig som de har bedre bæreevne utenfor løypene enn smale fjellski. 


God tur!


Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi