Høy eller lav fotbue, over- eller underpronert. Kanskje har du også belastningsskader du må ta hensyn til under treningen. Uansett er fottøyet avgjørende for om treningen blir en god opplevelse.
Type underlag som asfalt, grus eller terreng har også stor betydning når du skal velge løpesko. For å finne best mulig sko for din fot, er det lurt å kjøpe sko sent på dagen. Dette er fordi foten utvider seg i løpet av dagen. Bruk god tid i butikken, og prøv gjerne 2-3 forskjellige par for å finne det som passer deg best. Ta på deg sokker som du vanligvis trener med når du skal prøve sko. Still deg selv disse tre spørsmålene:
Hvis du løper på asfalt, trenger du en sko med god demping. Da bør skoen ha en ekstra demping i både hæl og forfot. Løper du mest i terreng trenger du en sko med godt grep og en mer slitesterk overflate.
Trener du ofte, bør du ha en god og stabil sko med bra demping. Her er det spesielt viktig å finne en sko som passer til din fot, og som gjør at du forebygger og reduserer skader, spesielt i knær og rygg.
De fleste føtter kan klassifiseres i en av tre hovedgrupper: nøytral, flat og høy fotbue. Avhengig av livsstil og hvor mye føttene belastes, vil de over tid naturlig forme seg og falle inn en av disse kategoriene, eller en variasjon av dem. Finn ut hva du er i tabellen under.
Løp og gange er for menneskekroppen helt naturlige bevegelsesmønstre. På den annen side er disse blant de aller mest komplekse å analysere og forstå. Vi støtter oss derfor til erfaring, forskningsbasert kunnskap, innovasjon og teknologi, som kan hjelpe oss langt på vei når vi skal velge løpesko. Når du lander et løpesteg, går krefter større enn 2.5 ganger vekten din gjennom kroppen, -krefterføttene dine er spesialdesignet for å håndtere. Foten din er en av de mest intrikate delene av kroppen og består av 26 små bein, 19 muskler, 33 ledd og 107 ligamenter som skal holde disse leddene på plass, i tillegg til sener, nerver og blodårer.
Antall strukturer i foten, er lik for oss alle, men din fot er allikevel helt unik. Hælen din, buen under midtfoten din, bredden på foten din samt fasongen og lengden på tærne dine, utgjør til sammen din unike fot. Dette er grunnen til at vi løper forskjellig og har behov for ulike sko.
Det finnes nøytralsko, sko for overpronasjon, underpronasjon/supinasjon og videre har vi kategorier som terrengsko, konkurransesko og mengdesko.
I sportsbutikkene kan man blant annet bruke speilkasser for å finne ut mer om hvordan din fot får kontakt med underlaget og blir belastet. Dette hjelper deg med å få riktige sko. Men det er like viktig at du selv også kan litt om foten din og vet hva du skal kjenne etter.
En løpesyklus består av flere faser, men kan forenklet deles inn i fotisett: mid-stance (når du har full kroppsvekt på foten), toe-off (når du skyver fra bakken) og flight phase (når begge føttene er i luften). Disse fasene er felles for oss alle, men hvordan vi løser hver fase, bevisst eller ubevisst, varierer enormt.
Pronasjon er den naturlige rullingen innover som midtfoten og ankelen gjør, når du lander i fotisettfasen. Fotbuen din flates litt ut og reaksjonskraften fra underlaget kan distribueres utover de mange strukturene tidligere nevnt. Uten denne egenskapen ville føttene dine tålt mye mindre belastning.
Når du ser på en fot som lander et løpesteg i sakte film, kan den normale pronasjonen se ganske voldsom ut for det utrente øyet, men det skal flere sjekkpunkter til for å kunne fastslå om du pronerer normalt eller ei.
Dette betyr mer pronasjon enn hva som anses som normalt. Her faller anklene relativt mye inn-over og det har assosiasjoner med overbelastningsskader. Derfor er det spesielt viktig å finne riktig type sko til en slik fot. Det er noen generelle ting som bør sjekkes opp:
Det finnes selvsagt flere variasjoner av avtrykk og grader av overpronasjon.
Supinasjon er også kjent som «underpronasjon». Her handler det om at foten ikke ruller tilstrekkelig innover for å dempe landingen ved løp og gange. Istedenfor å rulle litt innover, trykke gjennom midten av foten og skyve fra med storetå-kontakt, vil en som supinerer rulle mer på utsiden av foten og skyve fra med flere av de andre tærne i toe-off-fasen. Her må små, tynne bein i fotens utside ta veldig mye av belastningen, så en sko som gir tilstrekkelig støtte og demping, kan være viktig for deg som løper mye.
Sjekk de gamle skoene dine for slitasje ved å sette de opp på et bord foran deg og undersøke hælen. Hos en som supinerer, vil skoene være tydelig slitt mot utsiden av hælen.
Dette er et spørsmål uten klare svar. Men vi har eksempelvis sett i en studie, der 927 nybegynner-løpere med moderat overpronasjon løp i nøytralsko i et helt år, ikke hadde høyere forekomst av belastningsskader sammenliknet med de som hadde helt nøytrale føtter (Br JSports Med 2014;48:440-447).
Faktisk så hadde pronasjonsføtter lavere skadeforeksomt per 1000 kilometer løpt. Det er umulig for oss å slå fast akkurat hvor essensielt skovalget er for hver enkelt, men bak hver løpesko du ser i butikken ligger det utallige studier og timer med utvikling bak for å gi deg den beste løpsfølelsen og riktige fordelingen av belastning over tid. Likevel er det aller viktigste at skoen kjennes god ut på foten. Hvis du er ukomfortabel med skoen i butikken, blir du ikke mer komfortabel når du løper.
Ta en siste sjekk før du handler.
Når du skal velge nye løpesko: