Friluft

Velg riktig telt

Stadig flere setter hjemmet sitt der de ønsker.


Det er noe tilfredsstillende ved å ha ditt eget hjem på ryggen, finne den perfekte lysningen og sette opp teltet. Et lite, midlertidig hjem med fantastisk beliggenhet og ubegrenset tilgang på ro og fred. Det enkle livet lokker mange ut av byen for noen dagers pause.


Det finnes et stort utvalg av telt. Her hjelper vi deg å velge riktig.


Vi deler inn teltene i seks hovedkategorier: 


 • Tresesongstelt
 • Firesesongstelt
 • Ekspedisjonstelt
 • Campingtelt
 • Lavvo
 • Tarp


I tresesongs-, firesesongs- og ekspedisjonstelt finnes det dessuten tunneltelt og kuppeltelt.


Tresesongstelt

Et tresesongstelt egner seg best vår, sommer og høst, men kan også brukes om vinteren. Er du på fjellet vinterstid, vil vi anbefale firesesongstelt for å være best mulig rustet mot tøffe forhold. Skal teltet brukes i skogen hvor det er ly mot vær og vind, holder det med et tresesongstelt også om vinteren. Tresesongtelt har ikke like solid duk eller like mange bardunfester som vinterteltene. De har heller ikke stormmatte. Derfor er teltet lettere og mindre å bære enn telt beregnet for alle årstider.

Firesesongstelt

Dette er teltene for deg som skal overnatte på vinterstid, eller i mye vind. Den største forskjellene på tresesongs- og firesesongstelt, er hvordan de er konstruert for å tåle vind. Firesesongstelt har sterkere duk og stenger, flere bardunfester og ofte stormmatte som skal forhindre vinden i å få tak i teltet. På grunn av disse egenskapene, er ofte firesesongstelt noe tyngre enn tresesongstelt.

Ekspedisjonstelt

Skal du ut i hardt vær og er avhengig av et romslig og vindbestandig telt, kan det bli nødvendig med et ekspedisjonstelt. Ekspedisjonsteltene er de mest robuste teltene og er konstruert for å være motstandsdyktige i sterk vind og kulde. Ekspedisjonsteltene kan ha flere og sterkere teltstenger enn andre telt, og duken er ofte tykkere og mer solid. Dette er nødvendige egenskaper for de som trenger et solid telt i værutsatte områder, men medfører også mye unødvendig vekt hvis du skal campe under roligere værforhold.


Campingtelt

Er du ute etter et telt med god plass, stor takhøyde og romslige innganger, kan et campingtelt være riktig valg. Mange campingtelt har plass til fire personer eller flere, og er ofte delt opp i to til tre rom. Disse teltene er store og veier også mye, men for å redusere vekten har noen produsenter byttet ut teltstengene med oppblåsbare kanaler. Noe som også forenkler monteringen.


Lavvo

Noen mener lavvo er den ultimate hyggen. Det blir litt som å ha med kjellerstua ut i naturen, med plass til hele familien eller vennegjengen under samme duk. I likhet med campingtelt er lavvoer ofte romslige og har god takhøyde. En lavvo burde ha gode luftemuligheter dersom den skal romme mange overnattingsgjester. De er ofte tunge å bære, men fordeler dere vekt på alle som skal overnatte i lavvoen, blir ikke vekten per person så tung.


Tarp

Liker du å våkne opp, uten verken vegg eller teltduk som tar utsikten, er tarp noe for deg. Dette er den ultimate friluftsformen hvis du kun ønsker å ha tak over hodet. Har du tarp, trær og tau har du det du trenger for å lage et luftig og romslig soverom. Spenn et tau mellom to trær, strekk duken over og fest godt med barduner. Du kan tenne bål nærme tarpen og sitte under tak mens du griller pølser eller varmer hendene mot bålet. Tarp er ofte fint å kombinere med telt. Fest den opp før du setter opp teltet, spesielt hvis det regner. Da kan du sette opp teltet uten å bli våt og du slipper å få vann inn i teltet. Fester du en tarp over teltplassen vil du ha en tørr sone rundt teltet med oppbevaringsplass og solskjerming.

Tunneltelt

God plass i forteltet er en bra grunn til å velge tunneltelt. Der har man plass til bagasje, utstyr og gasstanker, skjermet for vær og vind, utenfor teltet. Tunnelteltene har enklere konstruksjon og ofte lavere vekt enn kuppeltelt. Det gjør tunneltelt mer sårbare for vind, men setter du teltet med kortsiden mot vinden, vil tunnelteltet bli mer stabilt.


 • Raskt og enkelt å sette opp
 • Ofte romslige fortelt
 • Lav vekt i forhold til størrelse
 • Må festes godt
 • Kan ha lav takhøyde
 • Tåler mindre vind enn kuppeltelt.

Kuppeltelt

Kuppeltelt kan brukes både sommer- og vinterstid. Mange av dem er selvstående og trenger hverken plugger eller barduner. Hvis du liker å telte på svaberg eller andre plasser uten særlig festepunkter til teltet, kan kuppeltelt være et godt valg. Kuppeltelt har god takhøyde, noe som er behagelig når man søker tilflukt for å skifte og pakke. De fleste ekspedisjonstelt er kuppeltelt fordi de også er mer stabile mot vær og vind enn tunnelteltene. Snøen sklir også lettere ned fra et kuppeltelt enn et tunneltelt.


 • Tåler mye vind
 • Enkelt å sette opp
 • Krever lite plass
 • Står ofte av seg selv, uten festeanordninger
 • Snøen sklir av fra taket
 • God takhøyde
 • Har ofte lite eller ingen fortelt
 • Er ofte tyngre enn tunneltelt

Generelle anbefalinger

Skal det være flere personer i et telt, er det praktisk med flere innganger. Da slipper man unødvendig mye styr når man skal til sekken på utsiden av teltet eller å tråkke på alle turkameratene når man må do om natten. Selv om man setter opp teltet med inngangene vendt fra vinden kan mye skje i løpet av et døgn. Har man et telt med to innganger er man garantert at en av dem alltid ligger på lesiden.


Vedlikehold

Som mye annet turutstyr, trenger telt lufting. Teltduken er utsatt for fukt både på innsiden og utsiden, og selv om solen skinner og regnværsskyene uteblir kan duken være fuktig når den pakkes ned. Pakk teltet ut av posen når du kommer hjem og la den henge en god stund før den pakkes ned for langtidslagring.Skitt kan fjernes med lunkent vann, eventuelt ved vask på 30 grader. Det kan bli nødvendig å impregnere teltet etter vask. Følg anvisningene fra produsenten.Utstyr kan bli ødelagt og borte. Sjekk antall plugger og tilstandene på telt og barduner før du pakker bort teltet. Neste gang du skal på tur er kanskje skadene glemt og det er vanskeligere å reparere eller skaffe nytt utstyr etter at du allerede har lagt ut på tur. Det finnes utstyr til å fikse små rifter, og plugger og barduner kan erstattes.

Telttilbehør

En gulvduk, eller footprint som det også kalles, er bra å ha for å beskytte bunnen av duken mot fukt og skader. Skulle likevel teltet få en skade finnes det reparasjonssett.Tau er alltid lurt å ha med når man er på tur. Enten du trenger ekstra barduner eller tørkesnor, tau tar liten plass og kan brukes til mye.God telttur!

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi